Austria, împotriva aderării României la Schengen. Chirieac: Acest deșert al diplomației românești își spune cuvântul. Nu trebuia să asistăm la aşa ceva
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 08 dec 2022, 12:18
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Schwoaze)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Schwoaze)
Austria își menține votul împotriva aderării României la Schengen, după cum a reafirmat ministrul austriac de Interne, astăzi, înainte de Consiliul JAI. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac despre situația în care se află, acum, România. 

"Nu cred că trebuie să ne blocăm în pretextul pe care îl foloseşte Austria.. Informaţia nu este falsă. Aşa crede guvernul austriac că stau lucrurile. O să spună: "Domnule, a fost o eroare, nu am făcut-o cu bună ştiinţă". De fapt, noi privim, acum, la acest Consiliu JAI, deșertul diplomaţiei româneşti.

"Austria are interese economice uriaşe"

Acolo există o ţară care a intrat în UE mult mai târziu decât România - se numeşte Croaţia, prin care trec fluxurile de migranţi - apropo de pretext - şi asupra căreia există un consens deplin. Adică Austria a spus: "Da, Croaţia poate să intre". Vedeţi că ei nu au avut nici MCV, nici alte lucruri. Lucrurile astea se fac în capitale, se fac în timp, se aşază şi, fie vorba între noi, Austria are interese economice uriaşe pentru România. Cum adică Austria îţi face, cu două săptămâni înainte, o astfel de surpriză? Păi, tu unde erai? Tu, stat român!

Există o mare diferenţă între Madrid 1997, Emil Constantinescu, presiunea pentru intrarea în NATO şi ce este acum. Atunci, Emil Constantinescu - poate îi dă un telefon domnul Iohannis să ia un pic de consultanță - a luat România de nicăieri şi a pus-o pe harta occidentală. Nu am intrat la Madrid, dar ne-a deschis porţile Occidentului. A venit Bill Clinton la Bucureşti, în iulie 1997, datorită dorinţei României de a intra în NATO atunci când era evident că era imposibil, dar trebuie să încerci şi imposibilul în politica externă în numele ţării tale.

"Noi nu ştim nimic? Acţionăm abia după ce ne loveşte trenul? "

Acum, iată, este o chestiune nepregătită şi este aşa nu la nivel tehnic - fiindcă poliţiştii şi-au făcut treaba, MAI a luat zece pe linie la toate controalele. Cei care nu și-au făcut treabă sunt cei care au condus politica externă a României în aceşti ani. Nu este permis să asistăm la această confruntare, la această tensiune. Sigur că Franţa şi Germania au intrat în consiliu clar: România, Bulgaria, Croaţia intră în Schengen. De ce s-a întâmplat întâi cu Olanda? Nu am ştiu că urmează apoi Suedia. Nu am ştiut că vine Austria pe turnantă. Noi nu ştim nimic? Acţionăm abia după ce ne loveşte trenul? Nu este permis aşa ceva.

Eu cred că nu vom pleca așa cu mâna goală din acest consiliu. Ceva, ceva se va obţine datorită presiunii pe are o face, în primul rând, media din România. Un cuvânt foarte bun pentru toţi europarlamentarii români. S-au bătut extraordinar la Bruxelles europarlamentarii români din toate partidele, mai puţin USR-ul. De acolo vedem lucrurile astea. Le-am văzut, i-am urmărit, s-au chinuit, au încercat, dar ei nu pot suplini partea tehnică. Acolo nu ai ce să faci.

"Acest deşert al diplomaţiei româneşti, din ultimii ani, îşi spune cuvântul"

Acest deşert al diplomaţiei româneşti, din ultimii ani, îşi spune cuvântul astăzi. Nu trebuia să asistăm la aşa ceva. Trebuie să fie o şedinţă fără istorie, o chestiune de rutină. În loc de asta, asistăm la o încleștare uriaşă între naţiuni, cu Comisia Europeană, cu România pe masă. Toată lmea arată spre Austria. Să nu ne facem idei. Nu Austria va fi condamnată de Estul Europei să ştiţi. Ani întregi în care am mers pe burtă şi pe coate în UE îşi spun cuvântul şi aici. Austria nu va suferi niciun fel de măsuri de retorsiune din partea Comisiei, Franţei şi Germaniei. Sunt interese profunde între aceste state", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, înainte de Consiliul JAI: Voi vota împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a declarat, înainte de Consiliul JAI, că își va susține în continuare votul împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

"Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcţionează şi care s-ar înrăutăţii şi mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează, în acest moment. În prezent, avem controale în graniţa cu multe ţări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcţionează  la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greşit să extindem sistemul în acest moment", a spus Gerhard Karner, potrivit Antena 3, presei austriece prezente la Viena, ignorând jurnaliștii români prezenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?