Austria atacă în justiţie decizia UE de a eticheta drept 'verde' electricitatea din energie nucleară sau gaz
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Austria atacă în justiţie decizia UE de a eticheta drept 'verde' electricitatea din energie nucleară sau gaz / Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA, Pexels
Austria atacă în justiţie decizia UE de a eticheta drept 'verde' electricitatea din energie nucleară sau gaz / Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Austria a atacat în justiţie decizia Uniunii Europene de a eticheta drept 'verde' energia provenită din energie nucleară sau gaz, a anunţat luni, la Viena, ministrul austriac pentru acţiune climatică, Leonore Gewessler, potrivit DPA şi Reuters.

Anunţând acţiunea deschisă la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), ea a spus că, deşi sprijină în general sistemul de clasificare al UE privind sursele sustenabile, se opune ideii de a considera centralele electrice alimentate din astfel de surse ca fiind sustenabile.

"Mă opun cu toată forţa mea încercării de a eticheta ca fiind verzi, prin uşa din spate, energia nucleară şi gazul", a spus ea.

Austria nu deţine nicio centrală nucleară.

Comisia Europeană a decis anul trecut să eticheteze producţia de electricitate bazată pe energie nucleară, hidroenergie şi energie eoliană ca fiind prietenoasă cu mediul, iar din 2023 unele centrale electrice alimentate cu energie nucleară sau gaz vor fi clasificate la fel.

Includerea în sistemul de clasificare al UE pentru activităţi sustenabile urmăreşte sprijinirea identificării unor astfel de proiecte în scop de investiţii.

Acţiunea în justiţie împotriva Comisiei Europene se bazează pe argumente juridice substanţiale, a spus Leonore Gewessler, potrivit căreia, în conformitate cu noua clasificare, o surse de energie sustenabilă nu trebuie să aducă la agravarea problemelor de mediu.

Or, a precizat ea, energia nucleară este legată de "riscuri incalculabile", scoţând în evidenţă dezastrele nucleare de la Cernobâl şi Fukushima şi îngrijorările în legătură cu centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care este în prezent sub ocupaţie rusă. Iar arderea de gaz natural produce cantităţi uriaşe de CO2, a mai spus ministrul austriac.

Leonore Gewessler a mai atras atenţia că Bruxellesul şi-a depăşit autoritatea, pentru că o astfel de decizie politică privind energia nucleară, cu efecte atât de puternice, nu este în competenţa sa.

Ea a declarat de asemenea că Luxemburgul şi-a exprimat deja sprijinul pentru Austria în acest caz şi alte ţări ar putea face la fel.

Citește și - Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la curent. Anunț făcut de directorul AIEA

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la energie electrică, resursă crucială pentru mentenanță și răcire.

O linie de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi în Ucraina, care a fost întreruptă sâmbătă din cauza bombardamentelor, forţând centrala să folosească generatoarele diesel, a fost reconectată, a anunţat duminică directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Echipa noastră de la #Zaporojjie confirmă că linia de alimentare din afara amplasamentului, deconectată ieri, a fost restabilită. #ZNPP este reconectat la reţea - o uşurare de moment într-o situaţie încă de nesuportat", a anunţat directorul AIEA, Rafael Grossi, printr-o postare pe Twitter, reluând apelul privind instalarea unei zone de protecţie în jurul centralei, potrivit Rador. 

Centrala nucleară de la Zaporojie, din nou fără curent după bombardamente

Cea mai mare centrală nucleară din Europa merge din nou pe curent de la generatoarele diesel, după noi bombardamente.

Compania care gestionează domeniul nuclear din Ucraina, Energoatom, a anunţat, sâmbătă, că ultima linie de aprovizionare cu energie a Centralei Nucleare Zaporijjia a fost avariată în urma unor noi atacuri ale armatei ruse, astfel că staţia este complet dezactivată.

Potrivit Energoatom, generatoarele diesel au pornit în mod automat. Astfel, rezervele disponibile de motorină pentru funcţionarea lor în acest mod sunt suficiente pentru 10 zile. Compania ucraineană mai notează că este necesară repararea şi reluarea funcţionării liniilor de comunicaţie ale centralei cu sistemul de alimentare. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel