Austria a închis fondul de indemnizare a victimelor nazismului
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Parlamentul din Viena
Parlamentul din Viena
Austria a dizolvat marţi fondul de indemnizare a victimelor nazismului creat în 2001, estimând că şi-a îndeplinit 'pe deplin sarcina', potrivit unui comunicat de presă remis AFP.

'În cursul reuniunii de marţi, consiliul său de administraţie a considerat că fondul trebuie dizolvat în conformitate cu legea', a indicat organismul de care depinde. Au fost investigate peste 30.000 de dosare depuse de persoane persecutate de nazişti sau descendenţi ai acestora.

'În total, fondul a plătit peste 200 de milioane de euro (despăgubiri) către aproximativ 25.000 de beneficiari', se arată în comunicat. Acest fond fusese însărcinat cu studierea cererilor de retrocedare a proprietăţilor dobândite în mod legal după război de către colectivităţi sau statul austriac, în urma spolierii evreilor de către nazişti în cursul anexării ţării la cel de-al treilea Reich.

'Au fost depuse peste 2.300 de cereri' în acest cadru şi '140 au îndeplinit criteriile', a detaliat fondul, pentru o valoare de 48 de milioane de euro. Austria, care a devenit o ţară prosperă după război, a luat decizia istorică de a înfiinţa un fond de compensare după decenii de negare a răspunderii sale pentru crimele naţional-socialismului.

Vezi și: Austria se opune intrării Ucrainei în UE. Ministrul de Externe Alexander Schallenber: „Trebuie să existe și alte modele decât calitatea de membru deplin”

Ea a făcut obiectul unor atacuri în justiţie din partea supravieţuitorilor şi a descendenţilor acestora din Statele Unite care au acuzat indivizi şi comunităţi că au profitat de spolieri pentru a se îmbogăţi fără a fi pedepsiţi. După revenirea la putere în 2000 a partidului de extremă-dreapta FPOe - condus de Joerg Haider, fondat de foşti membri ai SS -, presiunile din partea Washingtonului şi a partenerilor săi din Uniunea Europeană pentru ca Austria să recunoască această realitate istorică şi a trage consecinţele financiare din aceasta s-au accentuat.

În cele din urmă, s-a ajuns la un acord între Statele Unite şi Austria la Washington, în 2001, constituind un punct de cotitură istoric pentru ţara de naştere a dictatorului nazist Adolf Hitler, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel