Data publicării:

Australia renunță la procesul împotriva platformei de socializare X a lui Elon Musk cu privire la înjunghierea din Sydney

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre decizia Australiei.

Australia a renunțat la o bătălie juridică pentru a obține eliminarea de pe platforma de socializare X a lui Elon Musk a unor imagini grafice cu o înjunghiere dintr-o biserică din Sydney.

Declarat incident terorist de către poliție, atacul asupra episcopului Mar Mari Emmanuel din aprilie a fost transmis în direct pe Internet și a dus la revolte în fața bisericii Christ The Good Shepherd din Wakeley.

Comisarul australian pentru eSafety, un organism de reglementare independent, a amenințat X și alte companii de social media cu amenzi mari dacă nu vor elimina videoclipurile cu înjunghierea, îngrijorat de faptul că ar putea incita la noi violențe.

Cazul a fost văzut ca un test al capacității Australiei de a aplica regulile sale de siguranță online în cazul giganților rețelelor de socializare.

Curtea Federală a ordonat temporar ca X să ascundă videoclipurile, dar aceasta a refuzat să se conformeze, spunând că ordinul nu era valabil.

X, fostul Twitter, a blocat în cele din urmă accesul la videoclipuri în Australia, dar utilizatorii au putut să ocolească cu ușurință acest lucru prin utilizarea unui VPN.

Eliminat la nivel global

Însă comisarul Julie Inman-Grant - care a lucrat la rândul ei pentru Twitter - a cerut ca videoclipul să fie eliminat la nivel global, ceea ce l-a determinat pe Elon Musk să o numească „comisar de cenzură”.

Premierul australian Anthony Albanese a răspuns catalogându-l pe Musk drept un „miliardar arogant”.

Într-o declarație de miercuri, Inman-Grant a declarat că, din cauza unor „considerente multiple”, renunțarea la acest caz a fost „susceptibilă de a obține cel mai pozitiv rezultat pentru siguranța online a tuturor australienilor, în special a copiilor”.

„Singurul nostru scop și singurul nostru obiectiv în emiterea avizului de retragere a fost să împiedicăm ca această înregistrare extrem de violentă să devină virală, să incite potențial la alte violențe și să provoace mai mult rău comunității australiene”, a spus ea.

Ea a adăugat că susține deciziile luate de Comisia pentru eSafety.

Poziția platformei de socializare X

Într-o declarație pe X, echipa Global Government Affairs a companiei a declarat că a fost „încurajată să vadă că libertatea de exprimare a prevalat”. Anterior, susținuse că ordinele comisiei erau „ilegale și periculoase”.

„Ordinele globale de retragere sunt contrare chiar principiilor unui Internet liber și deschis și amenință libertatea de exprimare pretutindeni”, a spus aceasta într-o declarație.

„Acesta a fost un eveniment tragic și nu le permitem oamenilor să îl laude sau să îndemne la alte violențe”, a adăugat aceasta, conform BBC.

Inman-Grant a declarat anterior pentru ABC că atenția acordată de Elon Musk a dus la un atac masiv din partea milioanelor de adepți ai acestuia - care a inclus amenințări cu moartea și expunerea online a informațiilor personale ale copiilor ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel