Data publicării:
Austeritatea e un MIT: "Boala" guvernelor în criză dezvăluită de un grafic incredibil
Eurostat a publicat recent un grafic care, așa cum notează analistul Leonid Bershidsky , ridică o întrebare: știu liderii europeni, cu adevărat, ce înseamnă austeritatea? Cheltuielile guvernelor din Uniunea Europeană, în special a celor din zona euro, au crescut semnificativ în raport cu perioada prealabilă crizei economice din 2008.
Graficul (pe care îl puteți vedea în galeria foto ↑ ) arată că în rândul celor 28 de state membre cheltuielile publice au atins 49% din PIB în 2013, cu 3,5% mai mult decât în 2007. Nu a fost o creștere liniară: cheltuielile s-au umflat în 2009, depășind 50%, pentru ca mai apoi să se reducă puțin.
Țările care cheltuiesc mai puțin în 2013 decât o făceau în 2007 pot fi numărate pe degete. Bulgaria, Polonia, țările Baltice și România. Mai mult, România prezintă cea mai mare diferență negativă între cheltuielile din 2013 și 2007.
În UE, cheltuielile nu au coborât până la nivelul colapsului economic, iar creșterea nu a urmărit linia timidei reveniri. În Italia, de exemplu, guvernul a cheltuit 47,6% din PIB în 2007 și 50,6% din PIB în 2013, când economia a scăzut cu 2,6% față de 2007. Economia Italiei tocmai a recăzut în recesiune, dar guvernul a cheltuit aproximativ aceeași sumă de bani ca înainte.
Lipsa de reformă în zona cheltuielilor guvernamentale este un blocaj, nu un catalizator pentru creștere. Eșecul sectorului privat reprezentat de criza din 2008 a permis guvernelor să uite sau să dispute această reformă, dar acestea nu pot să pretindă la nesfârșit că ajută la redresarea economiei când nu există nicio dovadă în acest sens, analizează Bloomberg.
Trei concluzii după cifrele Eurostat. Cum stă România, în raport cu vecinii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News