Austan Goolsbee: Criza europeană poate determina un război mondial. Europa trebuie să-şi recapitalizeze imediat băncile
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
razboi
razboi

Criza de-acum e diferită de cea din 2008. Este una care nu e creată de SUA, ci de către Europa. Dacă liderii europeni nu rezolvă problema băncilor subcapitalizate, situaţia poate deveni foarte rapid explozivă şi totul s-ar putea transforma într-o conflagraţie mondială, a declarat într-un interviu pentru publicaţia germană “Europa a fost mult prea ezitantă până acum. Iar Germania, liderul zonei euro, nu a făcut până acum ce trebuia făcut", spune economistul.

“Nu cred că Europa ar putea scăpa de criza datoriilor fără să facă un full stress test. Unul care să arate clar cât de bine sau de rău stau băncile. Apoi ar trebui să îşi asume recapitalizarea lor. E un sentiment printre investitori că băncile europene nu au trecut prin teste adevărate la începutul crizei. Iar acum, aceste instituţii ţin datorii suverane. Iar problemele datoriilor suverane vor degrada încă şi mai mult capitalurile băncilor. Ceea ce ar putea conduce la un rapid colaps bancar”, a arătat Austan Goolsbee.

El subliniază că recapitalizarea băncilor nu va putea fi făcută la fel de uşor ca în SUA, din cauza sistemului politic european.

“O recapitalizare ar costa desigur foarte mulţi bani. Toată lumea a văzut cât de nepopulară a fost ea în SUA. Dar este vital să feriţi sistemul bancar de colaps. Dacă noi eram un sistem parlamentar, am fi avut două guverne noi în ultimii trei ani. Aşa că îi înţeleg ezitările lui Merkel”, a spus economistul american, care a acuzat-o în interviu pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, de lipsa de reacţie a liderului zonei euro în faţa crizei, relatează money.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel