Urmărește emisiunea live
Aurelia Cristea, deputat PSD, atacată. "Nu este o simplă coincidență"-exclusiv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Aurelia Cristea, deputat PSD Cluj, a fost victima unor incidente.

Aceasta s-a trezit cu contul de Facebook personal închis, după ce, în urmă cu o săptămână, contul de e-mail a fost atacat. Conicidență sau nu, totul s-a întâmplat după ce Legea anti-fumat, pe care Aurelia Cristea a inițiat-o, a fost votată în Parlament, apoi declarată consituțională și ulterior promulgată de președintele Klaus Iohannis.

"În urmă cu o săptămână, am avut un incident legat de adresa mea de e-mail. Am considerat că a fost o pură întâmplare, dar pe urmă, când mi-a fost șters și contul de Facebook, mi-am dat seama că nu este o simplă coincidență", a spus Aurelia Cristea în exclusivitate pentru DC News.

Întrebată dacă incidentele au legătură cu promulgarea Legii anti-fumat, ne-a spus: "Nu știu ce să zic. Eu sunt și candidat la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Pentru unii, campania poate că a început și în această formă. Așadar nu pot să leg incidentele doar de Legea anti-fumat".

"Am primit diverse mesaje agresive și chiar într-un limbaj destul de urât, dar nu am avut alte probleme. După promulgarea Legii anti-fumat, lumea a reacționat foarte bine, chiar dacă mai sunt unele nemulțumiri", ne-a mai zis Aurelia Cristea.

Aceasta ne-a vorbit și despre lupta care a dus, până la urmă, la promulgarea Legii anti-fumat.

"A fost o luptă foarte grea. Gândiți-vă în primul rând că sunt niște bariere care țin de un viciu, de o dependență vizavi de produsele de tutun. Apoi a fost un lobby puternic al industriei tutunului, lucru pe care nu putem să-l ignorăm. Sunt niște obiceiuri formate în timp și la care unii oameni nu sunt dispuși în totalitate să renunțe. Ceea ce este cel mai greu este să schimbi niște comportamente sau să învățăm poate să ne respectăm unii pe alții mai mult și să ne respectăm pe noi înșine oferindu-ne un confort de conviețuire comună mult mai sănătos", a adăugat inițiatoarea Legii anti-fumat.

Această lege a fost promulgată, săptămâna trecută, de președintele Klaus Iohannis.

17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise

Legea Antifumat a fost iniţiată de deputatul PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Aurelia Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

[citeste si]

Statistică neagră

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual îşi pierd viaţa din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

Decese datorate fumatului la bărbat - 23.6%
Decese datorate fumatului la femei - 6.2%
Expunerea la fumatul pasiv la domiciliu a adolescenţilor - 90.4% una dintre cele mai mari din lume.
Prevalenţa fumatului la bărbaţi - 45.5%; Prevalenţa fumatului la femei - 25.1%, populaţie peste 15 ani cu un total de 32.4% (2009).
Prevalenţa fumatului la adolescenţii de sex masculin 21.5% ; Prevalenţa fumatului la adolescenţii de sex feminin 14,3% cu vârstă între 13-15 ani, cu un total 17.6%(2009).
Consumul de ţigări per capita - 1404.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel