Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Augustin Lazăr, bilanț Parchetul General: Cifră nepermis de mare

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Augustin Lazăr, procuror general al României, prezintă bilanțul PÎCCJ pentru 2017.  

Alegeri prezidentiale 2024

DCNews transmite LIVE TEXT: 

- Ministerul Public este membru al familiei europene, parte activă și are preocupări în acord cu strategiile acesteia. 

- Instituția s-a orientat spre asimilarea instrumentelor din strategiile penale din statele UE dau promovate de CE precum și de alte organisme internaționale care activează în domeniul protecției drepturilor omului. 

- Procurorii se bucură de statutul de magistrat, care le conferă, în activitatea judiciară, respectul și autoritatea cuvenite, iar în contrapondere le atrage și o mai mare responsabilitate. 

- Atenția publică permanentă și uneori insistent orientată către munca procurorilor a impus și asumarea unei conduite integre. 

- În 2017, procurorii și-au îndeplinit cu profesionalism atribuțiile legale, acționând pentru apărarea ordinii de drept și pentru protecția drepturilor și libertăților cetățenești. Prevederile constituționale și legale asigură independența operațională a procurorilor în luarea deciziilor, în activitatea judiciară și împiedică imixtiuni ale altor autorități din afara puterii judecătorești. 

- Independența procurorilor este menită să contribuie la edificarea unei justiții eficiente și echitabile, care tratează după același standard individul și statul.

- Ministerul Public a urmărit să coopereze loial și legal cu celelalte puteri. 

- Menționăm cu titlu de exemplu decizia CCR 611 din 3 octombrie 2017 care a consființit că PÎCCJ a acționat în limitele Constituției și legilor interne când a apreciat că nu există cadru legal care să impună transmiterea către o comisie de anchetă parlamentară a unor dosare penale indiferent de stadiul în care se află. Iată o contribuție relevantă a Ministerului Public. 

- Coordonatele majore ale activității procurorilor au constat în volumul mare al cauzelor de soluționat. 

- În 2017, procurorii au avut de soluționat 1.752.000 de dosare, din care au soluționat 533.000 de dosare, privind aproape 60.000 de inculpați care au fost trimiși în judecată. Aproape 4.000 de inculpați sunt minori. 

- Din 60.000 de inculpați arestați preventiv 6.092, circa 10%, zicem că măsurile preventive au fost aplicate echilibrat.

- Din nr. total al inculpaților trimiși în judecată,  20.380 au săvârșit infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, din care mai mult de jumătate pentru conducerea unui vechicul sub influența alcoolului. Este un volum de inculpați care ne atrage atenția în primul rând asupra nivelul educației lor. 

- Au fost achitați definitiv 1036 de inculpați, din care 123 ca urmare a dezincriminării. Este un procent de 1,7% din inculpații trimiși în judecată, este relativ asemănător cu cel de anul trecut. 

- Aspecte îngrijorătoare pentru violența în familei: 1.491, aproape 1500 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru violența în familie, este o cifră nepermis de mare. 2,5% din totalul inculpaților trimiși în judecată sunt inculpați pentru violența în familie. (...)

- Cauze penale reprezentative soluționate în 2017: 

- fapte săvârșite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de luptător în revoluție, au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu 14 milioane de lei, cauză complexă soluționată de procurorii secției de urmărire penală din Parchetul General. 

- dosarul Hexi Pharma, un alt dosar complex care a stat în atenția opiniei publice, soluționat. 

- furtul tezaurelor antice

- Mineriada

- Dacă prejudiciul nu s-a recuperat, nu are substanță de justiție restaurativă. 

-  2.501 inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel