Audieri CSM. Tudorel Toader i-a CERTAT pe Kovesi și Augustin Lazăr
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Ministrul Tudorel Toader se află la Consiliul Superior al Magistraturii, unde își prezintă propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

În sală, în momentul prezentării raportului, se aflau atât Augustin Lazăr, cât și Laura Codruța Kovesi. Tudorel Toader s-a adresat atât șefei DNA, cât și procurorului general, acuzând manipularea în ceea ce privește modificările aduse legii justiției. Tudorel Toader a dat un exemplu, o discuție cu un înalt demnitar din cadrul UE, discuție pe care a avut-o la Bruxelles.

„Eram la Bruxelles, domana procuror-șef, când un important lider de grup parlamentar mi-a pus o întrebare a cărei origine cred că o știm cu toții sau cel puțin dumneavoastră: ”De ce ați abrogat mărturia mincinoasă? De ce ați adoptat o ordonanță de urgență, prin care ați interzis, posibilitatea arestării în cazul faptelor de corupție?”. Ori nici una, nici alta nu este adevărată. La mărturie e o inițiativă de modificare, da? Nu există interdicția de arestare la faptele penale grave de corupție!”, a declarat Tudorel Toader în plenul CSM.

[citeste si]

Ulterior, ministrul Justiției s-a întreptat cu discursul și către Augustin Lazăr. 

Tudorel Toader l-a taxat pe Augustin Lazăr

„Critici vehemente au fost formulate cu privire la modificările legislative, modificări dovedite ulterior a fi constituționale. Toată lumea, dar absolut toată lumea a protestat, a contestat, soluția înființării acelei direcții, devenită Secție de anchetă a presupuselor fapte comise de magistrați, indiferent de natura lor. Să nu se supere domnul Lazăr, dar a dat o declarație absolut neinspirată când a spus că dacă ”DNA-ul nu mai anchetează corupția magistraților, DNA-ul va rămâne fără obiectul muncii”, am citat aproape cuvânt cu cuvânt. Ori nu cred că a vrut să spună că fenomenul de corupție în rândul magistraților trebuie să-l combată DNA-ul, pentru că sunt puține astfel de fapte și este de înțeles, pentru că, în corpul magistraților, 7.000 câți sunteți, se exercită puterea, autoritatea judecătorească, dar o exercitați dumneavoastră, 7.000 de specialiști cu drept la carieră. 

Legiuitorul și executivul, indiferent în care parte, își exercită competențele într-un ciclu scurt, 5 ani la președinte, 4 ani la Parlament, 4 ani la Guvern, dacă nu și mai scurt. Dar ulterior s-a dovedit că în cazul acestei direcții, devenită Secție, Curtea Constituțională a spus că este în regulă. Și nu e singura soluție, eu m-am abținut din mai multe considerente, dar nu este singura soluție care vehement a fost criticată, ulterior CCR a spus că este în regulă, că este constituțională”, a mai precizat Tudorel Toader la CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel