Data publicării:
Audiere Kovesi. Tudorel Toader, la CSM. Declarațiile ministrului - LIVE TEXT
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că îşi doreşte ca şedinţa în care se discută propunerea de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie un moment al adevărului. 'În raport de cele 20 de puncte pe care le-am prezentat (...), dezbaterea de azi sper eu să constituie un moment al adevărului, în care să prezentăm lucrurile aşa cum sunt, cu bune şi cu rele', a spus Tudorel Toader.
DC News transmite, în format LIVE TEXT, declarațiile ministrului Justiției:
- raportul cu cele 20 de puncte și dezbaterea de astăzi de la CSM sper să constitue un moment al adevărului, moment în care să prezentăm lucrurile așa cum sunt - cu bune și cu rele, să nu prezentăm activitatea DNA doar într-o manieră festivistă.
- totul va fi clar după decizia de astăzi.
- am convingerea că ați citit raportul de pe site-ul Ministerului Justiției.
- raportul a fost descărcat de 42.000 de ori, ceea ce a dus la blocarea site-ului.
- voi prezenta un nou raport în Parlament. Legea spune că Ministerul Public, DNA, DIICOT trebuie să prezinte rapoartele către MJ până la finalul lui februarie pentru ca MJ să facă raportul de sinteză, dar tot adevărat e și faptul că am primit un raport doar de la DIICOT. Sper că le voi primi și pe celelalte, așa cum prevede legea.
10 ani fără control managerial la DNA
- În raport am ținut cont de controlul care l-am solicitat IJ pentru a verifica DNA anul trecut în condițiile în care de 10 ani nu se făcuse un astfel de control managerial, chiar dacă doamna Kovesi a zis că s-au făcut o sută și ceva de controale. Au fost controale punctuale, privind sesizări și plângeri punctuale, și nu un control de fond al activității manageriale la DNA.
- Am făcut evaluarea în perioada februarie 2017 - februarie 2018.
- Acum voi prezenta punctele din raport (n.r. - pe care deja le-a prezentat în declarație de presă de săptămâna trecută). Am notat aici și spuneam și în conferința de presă: faptul că s-a constatat la nivelul DNA o situație fără precedent în cazul raportului dintre autoritățile publice. În mai puțin de un an, DNA a generat trei conflicte juridice de natură constituțională, dintre care două au fost admise.
- În decizia 68/2017 referitoare la OUG 13, Curtea admite excepția și spune că o astfel de conduită echivalează cu o încălcare gravă a separației puterilor în stat.
- Au fost trei conflicte juridice de natură constituțională generate de același autor.
- Am notat acest comportament excesiv de autoritar. Nu am să repet că este primul raport în zece ani.
- Am notat ce a zis IJ: indicii de săvârșire a unor abateri disciplinare.
- Au fost realizate anchete penale în temeiul OUG 13, OUG declarată ca fiind constituțională în conținutul ei.
- Sunt mândru că am fost procuror!
- Au avut prioritate dosarele cu impact mediatic.
- Eram la Bruxelles, doamna procuror-șef, și un important lider european mi-a pus o întrebare. De ce ați abrogat mărturia mincinoasă? De ce ați adoptat o Ordonanță de Urgență în care ați interzis arestarea preventivă în faptele de corupție? Niciuna din afirmații nu este adevarată.
- S-a contestat public faptele și activitatea CCR. În Polonia, asta este motivul pentru care se află unde se află. Până în 2003, ca și la noi, deciziile CCR puteau fi atacate la Parlament. S-a încercat în anii '90 și la noi. Am fost la PE, am încercat să arat că nu avem nicio legătură cu situația Poloniei, din păcate, am reținut declarații prin care CCR este practic învinovățită că prin decizii a pus în imposibilitatea începerea urmăririi penale.
- Eu cred că această contestare a autorității Curții este contrară constituției și nu ne face bine statului din România.
- Avem obligația să exprimăm adevărul și să ne îndeplinim rolul pe care îl avem. Care e rolul procurorului? Să aplice legea, dar să nu atace o altă instituție a statului.
- Critici vehemente au fost formulate la adresa modificărilor legislative care s-au dovedit a fi constituționale.
- Nu putem să ne dorim să ajungem cu orice preț la cineva (n.r. cu referire la decapare și ajungerea la premier).
- E extrem de grav să decapăm și să ajungem la premier.
- Aveam și alte motive, dar nu le mai invoc acum.
- Nu m-am referit în raport la demnitatea și prezumția de nevinovăție.
- Pentru mine, decizia de astăzi este previzibilă, dar trebuie să luăm măsuri.
- Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Nu neg și lucrurile bune care se fac, dar lucrurile bune nu le justifică pe cele rele.
- Datoria mea este să scot la suprafață aceste lucruri.
- Am scos la suprafață ce cred că trebuia scos.
- E necesară o nouă abordare.
- Am auzit discuția din spațiul public, anume că președintele este obligat să revoce din funcție. Eu mi-am îndeplinit această obligație legală. Dacă formulam concluziile anul trecut, nu mă băga nimeni în seamă.
--------
Secţia pentru procurori a CSM a anunţat că marţi, de la ora 14,00, va lua în discuţie solicitarea lui Tudorel Toader privind revocarea din funcţie a şefei DNA.
Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu s-a implicat în identificarea şi eliminarea componentelor abuzive ale unor procurori din cadrul instituţiei, făcând referire la Mircea Negulescu.
[citeste si]
"Neimplicarea procurorului-şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de către procurori. Mă refer la faptul concret că spaţiul public a fost plin şi este plin de presupuse abuzuri ale procurorului sau fost procuror Negulescu. El a fost lăudat, apreciat, el şi unitatea din care face parte, în loc să fie luate măsuri de verificare, dacă e adevărat sau nu e adevărat", a declarat Tudorel Toader în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Ministerul Justiţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News