Au început filmările pentru 'Moromeţii 3'. Premiera în cinematografe - în toamna anului 2024
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Filmările pentru 'Moromeţii 3', continuarea poveştii familiei care a cucerit inimile românilor, au început la 35 de ani după lansarea primei părţi şi la doar cinci după ce a revenit în atenţia tuturor cu partea a doua. 

Potrivit Libra Films, saga Moromeţilor revine pe ecran sub regia aceluiaşi Stere Gulea şi este surprinsă tot de camera directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile. Filmările la 'Moromeţii 3' vor avea loc pe parcursul anului 2023 la Talpa, judeţul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda), dar şi la Sinaia, Bucureşti, Goleşti şi mai multe sate din jurul Capitalei.

'Casa Moromeţilor, din satul Talpa, este aceeaşi în care au avut loc filmările din vara anului 1985, dar şi cele din 2017. Pentru cele din urmă a fost nevoie de un efort impresionant din partea echipei de producţie, care practic a reconstruit casa după schiţele şi imaginile celei vechi, refăcute de scenograful Cristian Niculescu', potrivit sursei citate.

Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea s-a inspirat din 'Moromeţii, vol. 2', 'Viaţa ca o pradă' şi publicistica lui Marin Preda, cea de-a treia parte are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea.

Moromeţii 3' continuă povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, care devine în anii '50 un tânăr scriitor apreciat care îşi trăieşte viaţa şi poveştile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemaţi să susţină linia partidului, să scrie despre avantajele şi bunăstarea noii lumi. Niculae e pus în faţa unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit, dar dacă nu, poate plăti cu libertatea şi va fi tras pe linie moartă', se arată în comunicat.

'Parcursul de la partea a doua la povestea finală pe care o filmăm acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru îndeosebi surprizei pe care am avut-o în ceea ce priveşte entuziasmul şi interesul pe care le-am stârnit în 2018 cu 'Moromeţii 2'.

Pentru mine a fost o confirmare că publicul iubeşte această lume şi această familie, aşadar, mi-am dorit să închei saga Moromeţilor, mai ales pentru că noi nu avem aşa ceva în cinematografia română. Scenariul este original, nu se bazează pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda şi multe alte însemnări descoperite de-a lungul timpului', a spus regizorul Stere Gulea.

În rolurile principale sunt distribuiţi Alex Călin (Niculae Moromete), Horaţiu Mălaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurenţiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Cătălin Herlo, Aida Economu.

'Mă bucur că Moromeţii merg mai departe şi sunt incitat de propunerea regizorului Stere Gulea, care se concentrează pe zbuciumul moral şi social provocat de naşterea celui mai important roman postbelic din literatura română. Va fi, fără îndoială, un film esenţial pentru înţelegerea anilor 50, în contextul în care vom vedea dilemele şi conflictul unui intelectual cu tentaţia compromisului de orice fel. Sper să fie un succes cel puţin la fel de important precum filmul lansat în 2018', a declarat producătorul Tudor Giurgiu.

'Moromeţii 3' este o producţie Libra Films, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în toamna anului 2024, fiind distribuit de Transilvania Film.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel