Data publicării:

Au fost tăiate tichetele de masă pentru angajații CFR și Metrorex

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Sodexo
foto: Sodexo
Angajații CFR și Metrorex nu mai au acces la tichete de masă. Guvernul a decis să le elimine.

Legea care a fost adoptată pentru reducerea cheltuielilor bugetare și pentru care Guvernul și-a asumat responsabilitatea în Parlament a avut ca rezultat incapacitatea legală de a mai acorda tichete de masă angajaților CFR și Metrorex, scrie clubferoviar.ro.. Ministerul Transporturilor intenționează să solicite o excepție pentru personalul din cadrul căilor ferate și al metroului, întrucât această situație a apărut după intrarea în vigoare a legii. Acest demers are ca scop posibilitatea acordării din nou a tichetelor de masă pentru acești angajați, precum și oferirea unor ajutoare pentru cei cu salarii de cel mult 8.000 lei.

Conform prevederilor legale, costurile asociate tichetelor de masă nu pot depăși echivalentul a două salarii minime brute pe țară anual. În ceea ce privește operatorii economici de stat, inclusiv filialele acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte avantaje salariale similare atunci când au înregistrat pierderi contabile neacoperite din anii anteriori sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.

Angajații Companiei Naționale de Căi Ferate "C.F.R." S.A., ai Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" S.A., ai Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" S.A., și ai Societății Comerciale de Transport cu Metroul București "Metrorex" S.A. au avut acces la tichete de masă, acestea fiind stipulate în contractele colective de muncă, precum și în contractele individuale de muncă.

Până în luna noiembrie, angajații din companiile amintite au avut dreptul la câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare, generând astfel o valoare de aproximativ 7.000 lei/an pentru fiecare salariat. Această sumă depășește valoarea stabilită prin noua lege, care se referă la "contravaloarea a două salarii minime brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019", adică 4.160 lei. Conform datelor oficiale, valoarea totală a tichetelor de masă pentru cei 4 angajatori, în cazul personalului cu un salariu net de 8.000 lei, se ridică la 21,7 milioane lei lunar, distribuit astfel: C.N.C.F. "C.F.R." S.A. - 12,2 milioane lei, S.N.T.F.C. "C.F.R. Călători" S.A. - 5,6 milioane lei, S.N.T.F.M. "C.F.R. Marfă" S.A. - 1,5 milioane lei, S.C.T.M.B. "Metrorex" S.A. - 2,4 milioane lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel