O nouă inovație a oamenilor de știință. Au fost inventate cipurile din ciuperci pentru computere
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Fotografie de la Ashish Raj, Pexels
Fotografie de la Ashish Raj, Pexels
O nouă inovție a oamenilor de știință sunt cipurile de computer făcute din...ciuperci. 

Noi cercetări au arătat că primul strat al pălăriei ciupercilor ar putea oferi o alternativă biodegradabilă la unele materiale plastice utilizate în baterii și cipuri de computer, făcându-le mai ușor de reciclat. Cercetătorii de la Universitatea Johannes Kepler din Austria lucrau la electronice flexibile și extensibile, cu accent pe materiale durabile pentru a înlocui materialele nedegradabile, atunci când au făcut descoperirea, publicată în revista Science Advances.

La acea vreme, un membru al echipei se gândea la utilizarea materialelor derivate din ciuperci pentru alte zone. Acest lucru a condus la cel mai recent studiu, care arată cum pielea ciupercii Ganoderma lucidum ar putea funcționa ca înlocuitor pentru substratul folosit în circuitele electrice. Un substrat este baza unui circuit care izolează și răcește metalele conductoare care se află deasupra acestuia. De obicei, acestea sunt fabricate din materiale plastice nedegradabile, care sunt aruncate după utilizare.

Echipa, condusă de Doris Danninger și Roland Pruckner de la Institutul de Fizică Experimentală al Universității, a descoperit că ciuperca – care crește de obicei pe copacii de lemn de esență tare din Europa și Asia de Est – formează o piele compactă de protecție făcută din miceliu, o rețea asemănătoare rădăcinilor, pentru a-și proteja mediul de creștere (lemnul).

Stratul cules de pe ciuperci a funcționat în siguranță la temperaturi mari

„Fac acest lucru pentru a se proteja de pătrunderea altor ciuperci sau bacterii”, a spus Martin Kaltenbrunner, șeful Diviziei de fizică a materiei moale a Universității și coautor al lucrării, pentru CNN, explicând că echipa a reușit să culeagă această protecție izolatoare decojind ciuperca și uscând-o. Potrivit lucrării de cercetare, pielea este puțin mai puțin izolatoare decât plasticul, dar încă a funcționat în siguranță și cu succes în circuitele electrice, cu o grosime asemănătoare hârtiei și capacitatea de a rezista la temperaturi care depășesc 200° Celsius, fiind este un substrat bun.

Pielea are multe proprietăți care o diferențiază de alte materiale biodegradabile, a spus Kaltenbrunner, „dar cel mai important, poate fi pur și simplu cultivată din deșeuri de lemn și nu necesită energie sau procesare costisitoare. Miceliul nostru este o descoperire inovatoare”, deoarece poate dura mult timp dacă este păstrat uscat, dar doar într-un compost de uz casnic standard, se va degrada complet în două săptămâni sau mai puțin, a adăugat el.

Deși munca echipei este în prezent experimentală și este departe de a fi pusă în producție în masă, ei cred că pielea biodegradabilă culeasă de pe ciuperci ar putea fi un material alternativ durabil pentru utilizare în electronice care nu necesită circuite electrice de lungă durată, cum ar fi monitoare de sănătate portabile și etichete de comunicare în câmp apropiat (NFC) pentru dispozitive electronice.

Dar ei au în vedere și o utilizare mai largă dacă sunt capabili să controleze creșterea miceliului, astfel încât acesta să fie uniform și reproductibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel