Au fost create primele țesături inteligente: Își schimbă culoarea și forma în funcție de temperatură
Noile țesături inteligente își schimbă culoarea și forma în funcție de temperatură și astfel se anunță o adevărată revoluție industria textilă și nu numai.
Departamentul de Inginerie Chimică a Universității din Waterloo a dezvoltat noi țesături inteligente, programabile și reactive la temperatură și electricitate. Când sunt stimulate, își schimbă culoarea și forma.
Ce înseamnă? În termeni pe înțelesul tuturor acest lucru ar însemna că, în viitor, am putea avea haine care se produc căldură pe timp de iarnă sau haine care în caz de un incident nefericit, pot reveni la forma inițială, scrie Fanpage.
Elementul de surpriză absolută este că aceste țesături sunt realizate cu fibre nano-compozite polimerice obținute din materiale plastice reciclate. Deci, dacă vă gândeați la costuri extrem de mari, aflați că aceste țesături inteligente sunt ieftine și sustenabile.
Dr. Milad Kamkar, primul autor al cercetării publicate în revista Small, spune că acest material are un potențial enorm. În multe domenii: în primul rând inteligență artificială, robotică și realitate virtuală. De fapt, nu mă gândisem la asta: gândește-te la mănuși sau haine capabile să transmită căldură sau stimuli fizici în timpul unei experiențe de realitate virtuală.
Designul inovator al acestor țesături, așa cum am menționat, este rezultatul unirii materialelor moi și rigide. Combină compozite polimerice de înaltă performanță și oțel inoxidabil într-o structură țesută subțire ca foaia de napolitană.
Cum funcționează
Cercetarea inteligentă a textilelor provine din știința biomimetismului, explică Kamkar, directorul Centrului de proiectare a materialelor multiscale (MMD) din Waterloo.
Datorită capacității sale de a interacționa cu mediul pentru a monitoriza ecosistemele fără a le deteriora, acest material reprezintă o inovație incredibilă. Poate fi activat, explică cercetătorul, de la o tensiune electrică mai mică decât sistemele anterioare, ceea ce îl face mai eficient energetic și mai ieftin.
Ca să nu mai vorbim de faptul că tensiunea joasă permite integrarea în dispozitive mai mici, mai portabile, făcându-l potrivit pentru dispozitive biomedicale și senzori de mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News