Atribuțiile și principalele repere ale activității Direcției de Investigare a Criminalității Economice (DICE)
Aurel Dobre, directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", realizată de Laura Duță, unde a vorbit despre direcția pe care o conduce.
Aurel Dobre a explicat, în exclusivitate pentru DC News, care sunt atribuțiile și principalele repere ale activității direcției pe care o conduce.
„E o discuție în spațiul public despre colectarea diverselor prejudicii sau alte lucruri la bugetul de stat. Direcția pe care o conduceți dumneavoastră se ocupă cu aceste infracțiuni financiare, economice, care fac, mai mult sau mai puțin, pagube, pagube chiar și de zeci de milioane de euro. Aș vrea să începem cu ceea ce înseamnă această direcție în țara noastră, dacă aveți ceva servicii, componență, câți polițiști sunt.”, a spus Laura Duță
„În câteva cuvinte o să vă spun ce reprezintă această structură a Poliției Române.
Direcția de Investigare a Criminalității Economice reprezintă structura specializată care, așa cum ați menționat, are ca principale atribuții prevenirea și combaterea tuturor infracțiunilor de natură economică pe care le avem reglementate în România. Avem, în acest sens, ca și obiectiv general al structurii asigurarea legalității mediului de afaceri.
Când vorbim de asigurarea legalității vorbim în principal de fenomenele infracționale care se manifestă cu preponderență, vorbim de evaziune fiscală, de contrabandă și fraudă vamală, în general, vorbim de fraudă la regimul achizițiilor publice, vorbim de infracțiuni care afectează dreptul de proprietate intelectuală și alte infracțiuni economice care se manifestă în România.", a spus Aurel Dobre.
Direcția de Investigare a Criminalității Economice, parte componentă a Poliției Judiciare
„Structura este parte componentă a Poliției Judiciare și, în acest sens, exercită atribuții de descoperire, cercetare, a infracțiunilor din domeniul de competență. Suntem organizați la nivel central ca direcție în structura Inspectoratului General al Poliției Române. La nivel teritorial avem, la nivelul fiecărui județ, câte un serviciu de investigare a criminalității economice, iar la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București avem 7 structuri organizate atât la nivel central, cât și la nivelul fiecărui sector.
Referitor la colectare, într-adevăr, din punctul de vedere al atribuțiilor, structura pe care o reprezint contribuie la combaterea infracțiunilor care au impact asupra taxelor colectate și contribuțiilor colectate la bugetul de stat. Strict de colectare vorbim de o componentă administrativă și, în acest sens, cooperarea noastră este foarte importantă în ceea ce privește organele fiscale.
Aici mă refer la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Vamală Română, iar din cealaltă componentă de Poliție Judiciară, colegii mei desfășoară activități de urmărire penală în coordonarea procurorilor, în funcție de competențele stabilite de codul de procedură penală. ", a spus Aurel Dobre la emisiunea „Culisele Justiției" de la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News