Atmosfera dintr-o școală românească din Ucraina atunci când încep să sune sirenele. Care e cea mai mare bucurie a copiilor / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Sute de elevi români din Ucraina se confruntă în fiecare zi cu alarme aeriene și sunt nevoiți să meargă în adăposturi special amenajate.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina semnalul înfiorător al alarmei aeriene se face auzit aproape zi și noapte în satele și orașele din Ucraina. Este semnalul care înștiințează populația de pericolul unor atacuri cu rachete rusești.

În timpul alarmei în  instituțiile de învățământ este întrerupt procesul educațional, elevii și cadrele didactice coboară în adăposturile special amenajate. Circa 20 de minute copiii de la Grădinița „Cheița fermecată” și de la Școala Primară din satul Ostrița, regiunea Cernăuți s-au aflau în subsolul școlii, singurul adăpost unde se pot refugia pe timp de alarmă, în timp ce reporterul BucPress TV a trecut pragul școlii.

Fiecare școală din satele comunei Ostrița dispune de adăposturi special amenajate, a declarat pentru postul nostru de televiziune Vasile Țurcan, primarul comunei Ostrița, regiunea Cernăuți.

Chiar dacă instituțiile de învățământ din regiunea Cernăuți dispun de adăposturi antiaeriene, părinții sunt totuși îngrijorați atunci când își trimit copiii la școală. Nu știi ce este în mintea dușmanului și la ce te poți aștepta în orice clipă.

Învățătorii au grijă ca fiecare copil să se simtă în siguranță, atât în timpul orelor, dar și atunci când este anunțată alarma aeriană. Pentru a le sustrage atenția micuților de la acea stare de stres și pentru a nu fi atât de mult afectați de alarmele aeriene, copiii sunt încadrați în diverse jocuri distractive, cântă, recită poezii.

Cea mai mare bucurie și fericire pentru fiecare copil este atunci când se anunță sfârșitul alarmei aeriene, iar ei bucuroși se pot întoarce în sălile de clasă, scrie Bucpress.

Deși orașul are o puternică istorie românească, doar o singură stradă din Cernăuți a primit numele unui român la schimbarea denumirilor a circa 50 de artere

La sesiunea Consiliului Orăşenesc Cernăuți noile denumiri de străzi au fost votate de către 26 din cei 29 de deputaţi prezenţi în sală. Împotrivă n-a votat nici un deputat. Noile denumiri atestă desfăşurarea procesului de derusificare din Cernăuţi.

Astfel, strada 28 Iunie (ziua „eliberării” regiunii Cernăuţi în 1940, atunci când Uniunea Sovietică a invadat România) se va numi de acum strada Constituţiei.

Comisia respectivă a hotărât să schimbe denumirea străzii Novikov-Priboi în Ion Sbiera, membru-fondator al Societăţii Academice Române, administratorul Bibliotecii Bucovinei şi fostul profesor al poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Strada Gastello se va numi strada Roşa (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel