Data actualizării:
Data publicării:

Atletul Peter Bol, exonerat după un test antidoping fals pozitiv

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
Atletul Peter Bol, exonerat după un test antidoping fals pozitiv. FOTO: Facebook @Peter Bol
Atletul Peter Bol, exonerat după un test antidoping fals pozitiv. FOTO: Facebook @Peter Bol
Atletul Peter Bol (semifond) a fost ”exonerat” și poate participa la Mondialele din Ungaria din această lună.

Atletul australian Peter Bol a fost ”exonerat” și poate să se concentreze pe următoarele campionate mondiale de atletism după ce agenția australiană antidoping a renunțat la investigația acestuia, arată The Guardian.

Aceasta pune capăt unei saga care durează de la jumătatea lunii ianuarie, când australianul de 29 de ani a fost  suspendat provizoriu după ce a înregistrat un nivel ridicat de eritropoietină sintetică (EPO).

Bol, alergător de semifond, clasat pe locul 4 în proba de 800 m la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost suspendat provizoriu în ianuarie, după un test inopinat la urină efectuat în octombrie 2022.

Suspendarea provizorie a fost ridicată o lună mai târziu, după ce rezultatul eșantionului B a fost diferit de analiza A.

Sport Integrity Australia (SIA) a continuat totuşi ancheta și a precizat că eșantionul B a fost o ”descoperire atipică”, dar nu negativ.

Marți, SIA a anunţat că a analizat rezultatele testului la un alt laborator antidoping, acreditat de AMA/WADA, și un expert în EPO a recunoscut că eșantionul A a fost negativ. Ancheta împotriva lui Bol a fost oprită.

Bol, care și-a manifestat nevinovăţia tot timpul, a anunțat că a fost exonerat de a acuzaţii. ”A fost un test fals pozitiv, aşa cum am spus tot timpul. Nimeni nu ar trebui să experimenteze ceea ce am trăit în acest an”, spune Bol.

Federaţia australiană de atletism a opinat că acest caz ridică ”câteva probleme serioase” privind modul de analizare al EPO de către laboratoarele acreditate şi şi-a manifestat susţinerea faţă de atletul acuzat pe nedrept: ”Peter Bol şi orice alt atlet de înaltă performanţă merită răspunsuri clare şi transparente pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla din nou. Încurajăm Sport Integrity Australia şi AMA/WADA să ofere acele răspunsuri”, arată Agerpres.

Bol concurează la Budapesta

”Acum mă concentrez pe Campionatele Mondiale de atletism care vor avea loc în Ungaria. Sunt într-o formă bună și mă simt bine”, a declarat Peter Bol, într-o postare făcută pe fosta rețea Twitter.

Runda inaugurală a probei masculine de 800 m de la Budapesta va avea loc pe 21 august.

Australia va fi reprezentată în cursa masculină de două ture de Bol și de partenerul său de antrenament și noul deținător al recordului național Joseph Deng.

Citește și: Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism exclude persoanele transgender de la evenimentele sportive feminine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel