Atletism: IAAF îşi apără noile reguli în faţa apelului la boicot al Asociaţiei mondiale medicale
Federaţia internaţională de atletism (IAAF) a dat un răspuns Asociaţiei medicale mondiale (AMM), care se opune noilor reglementări privind sportivele hiperandrogene, în care a precizat că atletele sunt libere să se supună sau nu unui tratament medical sau să alerge în competiţiile masculine, relatează AFP.
Într-o scrisoare adresată lui Leonid Eidelman, preşedinte al AMM, şi dată publicităţii, IAAF a demontat argumentele aduse de AMM, care a recomandat medicilor să nu aplice noile reguli care obligă atletele hiperandrogene să-şi diminueze nivelul de testosteron pentru a concura în întrecerile feminine. Reglementările IAAF asupra acestui subiect nu se sprijină doar pe un singur studiu, ci pe numeroase publicaţii ştiinţifice şi observaţii efectuate pe teren în ultimii 15 ani, a precizat Federaţia internaţională de atletism, care a reamintit că aceste dovezi au fost prezentate Tribunalului de arbitraj sportiv, care pe 1 mai a respins apelul sud-africanei Caster Semenya, dublă campioană olimpică la 800 m.
Noile reguli obligă atletele hiperandrogene să se supună unui tratament medical care să le diminueze nivelul de testosteron sub 5nmol/L în sânge. Sportivele în cauză au ca termen 8 mai pentru a-şi micşora nivelul de testosteron dacă vor să participe la competiţii internaţionale în probele de la 400 m la o milă (1.609 m), inclusiv Mondialele de atletism de la Doha (27 septembrie - 6 octombrie).
AMM consideră că prescrierea de medicamente pentru excesul de testosteron în cazurile non-patologice este contrară eticii. IAAF a explicat că atunci când o adolescentă trăieşte o pubertate masculinizată, o anchetă aprofundată este condusă de o echipă interprofesională cu scopul de a stabili un diagnostic şi de a clarifica identitatea de gen a individului.
Dacă persoana are o identitate de gen feminin, un tratament adecvat este recomandat pentru a scădea nivelul de testosteron, cu condiţia ca pacienta să accepte acest lucru. În practica clinică mondială, glandele sexuale masculine sunt deseori eliminate, dar tratamentele farmacologice vizând reducerea nivelului de testosteron sunt de asemenea utilizate. IAAF a reamintit că este dreptul atletului de a decide dacă se supune sau nu unei evaluări şi de a urma sau nu un tratament. Sportivii care refuză tratamentul medical se pot alinia în probele care nu fac parte între 400 şi o milă, sau în competiţiile masculine sau mixte. Conform IAAF, sportivele cu un nivel de testosteron de peste 5 nmol/L pot beneficia de o masă musculară mai mare cu 4,4%, un spor de forţă de 12-26% şi o creştere de 7,8% a hemoglobinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News