Data actualizării:
Data publicării:

Atleta Gwen Berry, suspendată 16 luni pentru dopaj. Va spune ”pas” Jocurilor Olimpice 2024

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
Atleta Gwen Berry, suspendată. FOTO: Instagram Gwen Berry
Atleta Gwen Berry, suspendată. FOTO: Instagram Gwen Berry
Atleta americană Gwen Berry a fost suspendată pentru dopaj. Este a doua interdicție în decurs de 10 ani.

Atleta americană Gwen Berry, specialistă în proba de aruncare a ciocanului, a fost suspendată pe o perioadă de 16 luni pentru dopaj, punându-i în pericol participarea la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, a anunţat Agenţia antidoping din Statele Unite, citată de AFP.

Berry (34 de ani), cunoscută pentru frecventele sale luări de poziţie politice, a fost testată pozitiv în luna martie la canrenonă, o substanţă clasificată ca produs de mascare, din cauza unui medicament pentru care sportiva nu avea autorizaţie de utilizare în scopuri terapeutice, a precizat agenţia, potrivit Agerpres.

Suspendarea sa de 16 luni este calculată începând din 28 aprilie, ceea ce o împiedică pe americană să revină în competiţie înainte de 28 august 2024, privând-o astfel de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august 2024).

Aruncătoarea de ciocan, în vârstă de 34 de ani, a fost în centrul atenției și la Jocurile Panamericane 2019 de la Lima, unde a câștigat medalia de aur și a ridicat pumnul pe podium în timp ce se auzea imnul național al SUA, pentru a atrage atenția asupra problemelor sociale din țara sa, notează The Guardian.

Aceasta este a doua interdicție de dopaj în decurs de 10 ani pentru Berry, care a fost membră a echipelor olimpice americane din 2016 și 2020.

Citește și: Atletul Peter Bol, exonerat după un test antidoping fals pozitiv

Ce este canrenona

Canrenona este un metabolit diuretic al spironolactonei, diureticul prototipic antagonist al aldosteronului. In vivo, spironolactona este metabolizată în canrenonă, ceea ce prelungește eficacitatea biologică a spironolactonei, potrivit Science Direct.

Un alt medicament, canrenoatul de potasiu, poate forma, de asemenea, canrenona ca metabolit activ. Canrenona nu este disponibilă în prezent pentru utilizare în Statele Unite, dar este utilizată în alte țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel