Data actualizării:
Data publicării:

Atlantykron, cel mai spectaculos fenomen. Povestea unui loc neobișnuit din România

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Între 29 iulie - 7 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) se va desfăşura cea de-a XXVII-a ediţie a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport "Atlantykron". Nu este un loc obișnuit, ci un loc unde vin copii și adolescenți "virusaţi de cunoaştere".

În 1990 a avut loc prima ediţie a taberei Atlantykron. Pe atunci aventura se întâmpla doar la corturi. De la an la an lucrurile au început să prindă și mai mult contur. Sorin Repanovici a făcut istorie din acest loc minunat, fiind principalul organizator al Atlantykron-ului şi asumându-şi pe deplin responsabilitatea.

Un fenomen care trebuie să meargă mai departe

Atlantykron nu este doar despre SF, despre știință, ci despre un fenomen care trebuie să continue pentru a schimba viaţa noilor generații, cum deja s-a întâmplat cu mulți tineri. După prima vizită pe insuliță, copiii și adolescenții spun că este un loc magic, iar părinții nu mai scapă de ei până nu îi aduc din nou acolo. Cine vrea să vină aici este interesat de o altfel de vacanță. Nu este o tabără unde să vii doar să pui grătarul sau să bei un suc. Interesul principal este cunoașterea.

Sorin Repanovici a povestit pentru DC News cum a pornit cel mai îndrăzneț proiect de învățare realizat în afara școlii, construit pe o insulă în mijlocul Dunării.

"Era imediat după adolescență. Aveam 20 de ani. Eram un grup de circa 30 de tineri. Stăteam la cort, nu aveam nimic din ce avem azi, dar aveam o atracție pentru a merge și a ne bucura împreună. În '90 a fost prima ediție. În anul următor, grupul s-a mărit. Până în 1995 am crescut spre 300-400 de participanți. În primul an, aveam un vapor unde stăteau musafirii și o parte dintre participanți. La un moment dat aveam cinci vapoare. Din '90 și până acum s-au schimbat multe lucruri. În povestirile noastre vorbeam despre o lume tehnologizată, computerizată, ceea ce s-a și întâmplat", ne-a povestit Sorin Repanovici.

Un sfert de secol

Povestea durează de un sfert de secol, vară de vară. L-am întrebat pe Sorin Repanovici cum a reușit vară de vară să ducă universul cunoașterii mai departe.

"Nu avem o explicație. Au fost mai multe tentative de a renunța. Prima a fost în 1997. La acel moment, am făcut o ediție fără niciun fel de resurse. Am mers pe la ușile cunoscuților mei din Cernavodă și le-am spus de ce aveam nevoie. Eu voiam să renunț, dar prietenii m-au convins să continui. A mai fost o tentativă cu câțiva ani în urmă. Am avut o ediție care se numea "Ultima frontieră", a fost cu dublă semnificație, în sensul că după 20 de ani fie trebuia schimbat ceva, fie trebuia să ne oprim. Iată că nu ne-am oprit pentru că dorința de a continua este foarte mare. Noi niciodată nu am făcut publicitate, am spus doar că se întâmplă niște lucruri. Am reușit să îi facem curioși pe tineri. Cred că noi le putem da un punct de reper. Cei mari își pot găsi un loc de muncă pentru că aici vin reprezentanți ai marilor corporații, iar celor mici le oferim din diversitatea vieții cu zi cu zi. Sunt 30 de activități care se desfășoară în paralel și poate reușești să descoperi ce vrei cu adevărat. Cei care în urmă cu 10 ani erau niște puști, acum sunt la corporații sau au propriile afaceri pe care le derulează. Ei se implică și vin aici chiar pe post de lectori", ne-a mai zis Sorin Repanovici.

"Lucrurile tehnice au prins cel mai tare, de la astronomie la roboți, chiar la prim-ajutor, zona medicală. Vorbim despre o altfel de vancață, o vacanță pe care poți să o petreci interesant dându-ți seama după aceea că ești mult mai bogat. Se întâmplă pe o insulă, în mijlocul Dunării, în condiții de campare, dar de siguranță din toate punctele de vedere", a adăugat coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

Invitați speciali

Și în 2016, oamenii prezenți vor afla din culisele științei de la cei mai buni specialiști: Dumitru Prunariu, Jacque Fresco, Erisa K. Hines, Alexandru Mironov, Florin Munteanu, Radu Pop, Cristian Presura, Peter Moon și lista continuă.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii 90 -, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel