Data publicării:
Atenție unde beți și mâncați în concediu! Cum a ajuns o femeie din Craiova să aibă holeră după fructe și sucuri
Pentru că este perioada concediilor, trebuie să fiți atenți unde și ce beți sau mâncați.
Prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase, a vorbit despre un caz important care arată că trebuie să fim atenți la mai multe aspecte când decidem să călătorim.
Profesorul de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase și Tropicale „Dr.Victor Babeș” a vorbit despre cazul unei femei care a fost în India. Acolo a mâncat fructe și a ajuns într-o situație foarte gravă.
„În urmă cu zece ani, am avut un caz cu o doamnă din Craiova care plecase în India pentru a face o excursie. Știa că nu trebuie să mănânce nimic de pe stradă, că nu trebuie să bea decât apă îmbuteliată. Dar în ultima zi a spus: „dacă tot nu am avut nimic până acum, hai să mănânc de pe stradă, să văd cum este, și sucuri, și fructe”.
Diareea a început în avion. Când a ajuns în București, era deja o formă severă de enterocolită cu deshidratare. N-a mai apucat să ajungă la Craiova. A rămas la o prietenă în București. Suferința a continuat. După vreo două zile, a chemat Salvarea. Nu le-a zis medicilor că a fost în India. Nu a vrut să se interneze. A făcut tratament acasă, dar lucrurile s-au agravat. Peste alte două zile, a chemat, din nou, Salvarea când era într-o formă foarte severă, cu insuficiență renală acută și atunci a acceptat să se interneze. A fost adusă la noi la spital, deși nu se gândise nimeni că are holeră. După ce medicul de gardă a văzut-o, noi având experiență în holeră, cum i-a văzut scaunul care, în holeră, este unul cu totul și cu totul special... ca apa de orez, a întrebat-o dacă a fost plecată din România. I-a spus că da, a fost în India. În momentul acela, diagnosticul a fost confirmat. Cu tratamentul pe care i l-am dat, a reușit să scape cu viață”, a spus prof. dr. Emanoil Ceauşu în cadrul emisiunii profesorului Irinel Popescu - Academia de Sănătate - de pe DC News și DC News TV.
„Astfel de cazuri se pot repeta oricând. De aceea este bine ca astfel de informații să fie răspândite cât mai mult”, a mai zis medicul.
Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor). Holera este o boală bacteriană răspândită, de obicei, prin apă contaminată. Aceasta provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holera în țările industrializate, însă boală este încă prezentă în Africa, Asia de Sud și Haiti.
Riscul epidemiei de holeră este cel mai ridicat atunci când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale îi forțează pe oameni să locuiască în condiții aglomerate, fără o igienă adecvată. Din fericire, holera este ușor de tratat. Moartea rezultă din deshidratarea severă, care poate fi prevenită printr-o soluție de rehidratare simplă și ieftină.
Holera se caracterizează prin diaree apoasă, pierdere extremă de lichide și electroliți și deshidratare severă. Această boală poate fi fatală.
Diagnosticarea holerei
Se poate suspecta infecția cu Vibrio cholerae dacă un pacient are diaree apoasă, vărsături și deshidratare severă, mai ales dacă a călătorit recent sau dacă a consumat recent crustacee. O probă de mase fecale sau vomă va fi trimisa la laborator pentru identificarea vibrionului holeric, însă, dacă este suspectată holera, pacientul trebuie să înceapă tratamentul înainte de venirea rezultatelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News