Data publicării:

Atenție șoferi: Sosește permisul de conducere digital european. Iată modificările aduse

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Nu va mai fi posibil să bei nici măcar un pahar înainte de a conduce: Bruxelles-ul prezintă un pachet de propuneri pentru armonizarea regulilor privind permisele de conducere în Europa. 

Toleranță zero la alcool. Comisia Europeană a cerut statelor membre să introducă sancțiuni mai mari pentru ”șoferii începători care conduc cu o alcoolemie peste 0,0 g/l”, se arată în noua propunere a UE privind siguranța rutieră.

Cu alte cuvinte, executivul european vrea să interzică consumul tuturor substanțelor alcoolice, chiar și în cantități mici, celor care încep să conducă în primii doi ani de la obținerea permisului, potrivit Europa Today.

Dar știrile pentru șoferii tineri nu se opresc aici. ”Statele membre pot stabili norme suplimentare aplicabile pe teritoriul lor șoferilor începători în timpul perioadei de probă” cu durata de doi ani ”pentru îmbunătățirea siguranței rutiere”, continuă propunerea care, prin urmare, deschide alte sancțiuni suplimentare pentru șoferii începători. 

Noua propunere a UE consideră necesară ”o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii fără experiență după promovarea examenului și o regulă de toleranță zero la conducerea în stare de ebrietate”, se arată în nota Comisiei. 

Propunerea Comisiei vizează, de asemenea, să adapteze pregătirea și testele de conducere pentru a pregăti mai bine viitorii șoferi pentru prezența persoanelor vulnerabile pe drum, cum ar fi pietonii, bicicliștii și șoferii de scutere și biciclete electrice. 

De asemenea, își propune să introducă o evaluare mai concentrată a aptitudinii medicale, ținând cont de progresele în tratamentul bolilor precum diabetul. În cele din urmă, șoferii vor fi încurajați să își actualizeze abilitățile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

Printre noutățile pachetului Bruxelles se numără și introducerea unui permis de conducere digital, care se păstrează pe smartphone și se reînnoiește integral online, și care ar fi recunoscut în întreaga UE. 

În acest fel, procedurile administrative și înlocuirea, reînnoirea sau schimbarea permisului de conducere ar fi simplificate, în condițiile în care se va putea desfășura întreaga procedură online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel