Atenție șoferi! Greșeala banală care vă poate aduce o amendă de până la 1.160 de lei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Atenție șoferi! Greșeala banală care vă poate aduce o amendă de până la 1.160 de lei / Foto: Pexels
Atenție șoferi! Greșeala banală care vă poate aduce o amendă de până la 1.160 de lei / Foto: Pexels
O greșeală banală le poate aduce șoferilor o amendă de până la 1.160 de lei.

O greșeală banală le poate aduce șoferilor din România o amendă de până la 1.160 de lei, dar puțini știu despre asta. Este vorba despre obligativitatea de a menține mereu parbrizul mașinii curat. Măsura este stipulată în noul Cod Rutier 2023.

Astfel, conform unei schimbări, din anul 2022, a Codului rutier, șoferii care nu respectă obligația de a “menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, scrie Ziarul Financiar.

Mai exact, având în vedere perioada cu ninsori, șoferii care nu-și curăță parbrizul, luneta și geamurile laterale de zăpadă pot risca să fie opriți de polițiști și să fie sancționați.

VEZI ȘI: Sintagma din vechiul Cod Rutier care te scotea vinovat indiferent de situaţie. Bulai: Era gândită, nu era o întâmplare

Valoarea punctului de amendă în România

Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese. Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 14.500 de lei.

De ce este important să ai parbrizul mașinii curat?

1. Vizibilitatea: Parbrizul curat asigură o vizibilitate clară și neîngrădită în timpul condusului. Dacă parbrizul este murdar, pete sau zgârieturi pot îngreuna vederea și pot afecta capacitatea șoferului de a observa obstacolele, semnele de circulație sau alte vehicule în trafic. O vizibilitate bună este esențială pentru siguranța ta ca șofer și a celorlalți participanți la trafic.

2. Siguranța rutieră: Un parbriz curat te ajută să reacționezi rapid și în mod adecvat în situații de urgență. În cazul unui pericol sau a unei coliziuni iminente, timpul de reacție contează enorm. Dacă parbrizul este curat și clar, ai o șansă mai mare să observi pericolul și să iei măsuri imediate pentru a evita un accident rutier.

3. Funcționarea corectă a sistemelor de siguranță: Parbrizul este esențial pentru funcționarea corectă a anumitor sisteme de siguranță ale mașinii tale, cum ar fi sistemul de airbag-uri. În cazul unui accident, airbag-urile se bazează pe parbriz pentru a-și menține forma și pentru a oferi o barieră eficientă între pasageri și exterior. Dacă parbrizul este murdar, deteriorat sau slăbit, sistemul de airbag-uri poate să nu funcționeze corect, punând în pericol siguranța ta și a pasagerilor din mașină care te însoțesc la drum.

VEZI ȘI: Sociologul Bulai: Cineva mi-a spus că suntem la nivelul Germaniei cu autostrăzile / Cum s-a ajuns la concluzia asta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel