Atenție la ETICHETĂ! Dacă pateul VEGETAL conține acest ingredient, provoacă dureri de cap, slăbiciune sau greață
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
În spatele etichetelor se pot ascunde adevărate capcane care ne pot pune în pericol sănătatea / Foto: Pxhere
În spatele etichetelor se pot ascunde adevărate capcane care ne pot pune în pericol sănătatea / Foto: Pxhere
Suntem în plin post, iar în această perioadă, pateul vegetal e o opțiune binevenită măcar la micul dejun. Dar oare chiar e binevenită? Specialiştii în nutriţie ne atenţionează să citim atent etichetele înainte de a lua conservele de pate din raft. Unele conţin E-uri care ne dau sănătatea peste cap şi ne pot îmbolnăvi grav.

Pateurile vegetale sunt la mare căutare în post şi nu numai. Sunt mai uşoare decât cele din ficat animal şi uneori mai plăcute la gust datorită condimentelor şi aromelor cu care sunt îmbogăţite. Medicii ne recomandă să privim atent etichetele pateurilor cu soia, mai ales ale celor care promit că livrează texturi mixate cu ardei, ciuperci sau măsline. Pe eticheta unui produs din soia bun, boabele de soia ar trebui să fie pe primul sau al doilea loc în ingrediente, şi nu abia la sfârşit după apă şi aditivi.

Pate-urile cu E621, boală pe pâine

„Pate-urile vegetale care conţin E621, glutamat monosodic, nu sunt indicate copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, pentru că poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac“, scrie în cartea „Noua Ordine Alimentară: Şi noi ce mai mâncăm?“ prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Dincolo de avertismente şi sfaturile medicilor şi nutriţioniştilor, soia este, per ansamblu, o alternativă sănătoasă iar în timpul postului este binevenită pentru că aduce proteine de calitate, vitamine şi fitonutrienţi.

Pastă vegetală cu măsline? Nu, mersi.

Un studiu recent realizat în România pe 23 de tipuri de pateu vegetal de la mai multe branduri a arătat că toate conțin E-uri, de la 3 la 12, în funcție de brand. Astfel, din cele 23 de produse, 95.65% conțin E407 (sau caragenanul), 91.30% conțin monoglutamatul de sodiu (E621) și 69.56% au ascorbat de sodiu (E301). Per total, 39.13% dintre produsele studiate în cadrul studiului InfoCons au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari. S-a dovedit că pateul vegetal cu măsline este cel mai puţin prietenos cu funcţiile cardiace. Tot din acelaşi studiu a mai reieşit că 91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g.

Când sarea-n bucate e mai multă decât trebuie 

O altă problemă este și conținutul de sare. 95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Asta, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Produsul cu cea mai mare concentrație de sare este, din nou, pateul vegetal cu măsline, asta şi pentru că măslinele sunt deja sărate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel