ATENȚIE! Din 13 august, la trecerea frontierelor de stat în UE, vor fi recunoscute doar documentele cu cod QR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
La trecerea frontierelor de stat în UE vor fi recunoscute de vineri, 13 august, doar documentele cu cod QR.

Pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute, de vineri. ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

GCS reamintește că începând de vineri, 13 august, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR.

Aceste documente pot fi eliberate accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat”, potrivit GCS.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României, conform sursei citate.

Turcia, SUA și Israel au intrat în lista roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat joi o nouă listă a țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România

În zona roșie au intrat: Turcia, Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Israel, Maroc, Puerto Rico, Costa Rica și Sint Maarten;

În zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Olanda, Malta, Kuweit și Panama, iar din zona verde, în urma creșterii incidenței: Estonia, Lituania, San Marino, Finlanda, Groenlanda, Mexic, Sri Lanka, Liban, Dominica, Bermuda și Saint Lucia.

În zona verde au intrat: Luxemburg, Oman și Zimbabwe.

Noua hotărâre abrogă art. 9 din HCNSU nr. 43 din 01.07.2021 care prevede excepții de la măsura carantinei pentru persoanele sosite din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud și India.

Membrii delegațiilor sportive precum și artiștii și stafful acestora, care sosesc în România pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul național, din țări aflate în zona roşie de risc epidemiologic, se exceptează de la măsura carantinei instituită conform prevederilor prezentei hotărâri dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară şi participă doar la activităţi în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel