Atentatul asupra premierului slovac Robert Fico. Apare ipoteza că autorul nu ar fi acționat singur
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
A apărut ipoteza că autorul atacului asupra premierului slovac Robert Fico nu ar fi acționat singur.

Apare o nouă ipoteză în cazul atentatului asupra premierului slovac Robert Fico. Este posibil ca autorul să nu fi acționat singur. Ministrul de Interne slovac Sutaj Estok a declarat duminică că s-ar putea ca bărbatul să nu fi fost doar un "lup singuratic", cum s-a crezut până în prezent, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, echipa care investighează cazul va cerceta şi dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat asupra premierului Slovaciei.

Un element care ar sugera implicarea şi a altor persoane este ştergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicaţiilor pe internet ale suspectului. Deocamdată nu este clar cine le-a şters, iar autoritățile exclud ca el să fi făcut asta, având în vedere că deja era arestat, şi cel mai probabil nici soţia sa.

Ce le-a declarat autorul atacului anchetatorilor



Totodată, ministrul de Interne a confirmat că suspectul era ostil politicii lui Fico. Potrivit guvernului de la Bratislava, suspectul s-ar fi radicalizat după ce aliatul premierului slovac, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale luna trecută. Bărbatul le-ar fi spus anchetatorilor că era nemulţumit de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale.

În tot acest timp, apar noi informații și despre starea premierului slovac. Medicii au transmis că acesta nu mai este în pericol imediat, dar rămâne în stare gravă. Totodată, vicepremierul Robert Kalinak a transmis că Fico nu poate fi transferat la un spital din capitala Bratislava, fiind în continuare îngrijit la spitalul din Banska Bystrica.

Reamintim că premierul Slovaciei a fost împuşcat miercuri în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat a tras cinci gloanţe către premier, iar patru dintre acestea l-au nimerit. Anchetatorii au stabilit că autorul tentativei de asasinat este un bărbat în vârstă de 71 de ani sub numele de Juraj Cintula, un fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii. Individul ar fi avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. 

VEZI ȘI: Suspectul în atentatul asupra premierului slovac Robert Fico, în fața tribunalului din Pezinok

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel