Atentat cu mașină în Melbourne. Autorul, sentință la tribunal
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Autorul atacului cu maşină comis în ianuarie 2017, în Melbourne, a fost declarat vinovat.

Şoferul care a intrat în mod deliberat cu maşina în mulţimea din centrul celui de-al doilea oraş ca mărime din Australia, în ianuarie 2017, ucigând zece persoane şi rănind alte 27, a fost declarat marţi vinovat de aceste crime, informează AFP şi dpa. James Gargasoulas, 28 de ani, a pledat nevinovat pentru atacul comis în centrul oraşului Melbourne din sudul Australiei, poliţia estimând că acesta nu avea legătură cu terorismul.

În acelaşi cartier a avut loc vinerea trecută un atac cu cuţit calificat de anchetatori drept terorist şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic. O persoană a fost ucisă în acest atac, iar autorul atacului a fost împuşcat de poliţie, murind ulterior la spital. Judecătorilor le-a luat marţi doar şase ore pentru a-l declara pe acuzat vinovat la şase capete de omucidere şi 27 de capete de condus iresponsabil, care a pus viaţa altor oameni în pericol.

Sub impulsul 'premoniţiilor'

Printre cei ucişi figurează un bebeluş de trei luni ce se afla în cărucior, o fetiţă de zece ani şi un student japonez de 25 de ani. În timpul audierilor, acuzatul şi-a cerut scuze 'din adâncul inimii' pentru acţiunile sale. 'Însă nimic nu se mai poate rezolva şi îmi cer scuze. Nici o sentinţă pe termen lung nu va rezolva ceea ce am făcut', a adăugat bărbatul. El nu şi-a negat rolul în acest carnagiu, însă a declarat că a acţionat sub impulsul 'premoniţiilor'.

Bărbatul nu a invocat eventuale probleme mentale pentru apărarea sa, judecătorul evocând consumul de droguri în momentul comiterii faptelor. O nouă audiere a fost fixată pentru 29 ianuarie 2019 pentru stabilirea pedepsei. O persoană a fost ucisă şi circa zece persoane au fost rănite în decembrie 2017 în acelaşi oraş, într-un atac cu maşină. De atunci, australienii şi-au întărit măsurile de securitate, ridicând bariere şi borne de protecţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel