Atacurile Rusiei de lângă Doneţk şi Lugansk, intensificate. "Utilizarea de arme chimice va avea parte de un răspuns"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Rusia își concentrează atacurile în zona de est a Ucrainei, lângă Doneţk şi Lugansk.

Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat marţi Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter, într-un buletin regulat, informează Reuters.

Atacurile ruse rămân concentrate asupra poziţiilor ucrainene de lângă Doneţk şi Lugansk, cu lupte care continuă în jurul oraşelor Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi o nouă ofensivă asupra oraşului Kramatorsk, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice, scrie Agerpres.

De asemenea, potrivit buletinului, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în susţinerea operaţiunilor din estul Ucrainei. Ministrul forţelor armate James Heappey a afirmat marţi că toate opţiunile vor fi pe masă pentru un răspuns la orice utilizare de arme chimice de către Rusia în Ucraina.

Luni, şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, a declarat că Marea Britanie încearcă să verifice informaţiile despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, oraş-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună.

"Acestea sunt nişte lucruri care depăşesc orice limită şi utilizarea de arme chimice va avea parte de un răspuns, iar pe masă se află toate opţiunile în ceea ce priveşte forma pe care o va lua acest răspuns", a spus Heappey pentru Sky News. 

Armata Rusă din Transnistria încearcă să înroleze tineri din Republica Moldova

Avertizările lansate de Armata Ucrainei și de serviciile secrete britanice, precum că Rusia ar încerca să recruteze militari în regiunea transnistreană pentru a compensa pierderile suferite în urma invaziei în țara vecină, par a se adeveri. Jurnaliștii de la Deschide.md au obținut confirmarea că trupele ruse staționate ilegal în stânga Nistrului îi ademenesc pe tinerii din Republica Moldova să se înroleze prin contract în cadrul forțelor armate ruse.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a venit cu o reacție la tentativele Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană de înrolare a locuitorilor din Republica Moldova în Forțele Armate ruse. Șeful Executivului a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că astfel de acțiuni reprezintă o încălcare și sunt condamnabile.

Este o încălcare. Este teritoriu necontrolat și nu putem acționa pe acest teritoriu. Condamnăm astfel de acțiuni”, a declarat ea, precizând că autoritățile vor examina acest subiect și ar urma să adopte o decizie. Totodată, prim-ministrul a spus că, la moment, autoritățile nu dispun de informații „care ar da de înțeles sau ar duce la concluzia unui risc de implicare a forțelor din stânga Nistrului în acest război”.

„Atunci când avem un teritoriu care nu este controlat de autoritățile neconstituționale, când avem forțe străine pe acest teritoriu, când este un război în țara vecină, trebuie să avem un grad sporit de vigilență și să ne asigurăm că acest război nu trece hotarele Republicii Moldova”, a adăugat premierul, conform aceleiași surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel