Atacurile cibernetice au crescut cu 35% în Polonia. Grupurile ruse, belaruse și chineze vizează armata poloneză
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata poloneză a devenit ținta principală a campaniilor de hacking, dezvăluie cotidianul polonez Rzeczpospolita, citând cercetările experților israelieni în securitate cibernetică.

Compania israeliană de securitate cibernetică Check Point Software Technologies estimează că, pe baza datelor în primele șase luni ale anului 2022, în fiecare săptămână în Polonia au loc în medie 1.100 de atacuri cibernetice efectuate asupra oricărei entități din sectorul militar sau guvernamental, dar că majoritatea acestea sunt blocate de sistemele de securitate cibernetică care există.

Atacurile urmăresc să submineze credibilitatea unei instituții sau unui stat dat și să acceseze date strategice. Este de așteptat ca atacurile asupra instituțiilor militare poloneze să crească.

Potrivit experților de la Google, grupul de hackeri Ghostwriter/UNC1151 a atacat conturile de e-mail ale armatei și guvernului polonez și a încercat să fure parolele oficialilor polonezi și ucraineni. Ghostwriter/UNC1151 este legat de regimul belarus, în timp ce Fancy Bear și Killnet sunt legați de Kremlin și Mustang Panda de China.

Săptămânalul britanic The Record a confirmat din februarie că instituțiile militare poloneze au fost vizate de hackeri și că guvernul polonez a minimalizat scurgerea de date, spunând că bazele de date care au căzut în mâinile hackerilor nu conțin informații secrete sau sensibile.

Dar hackerii ruși au încercat în martie să pătrundă în datele NATO pentru a extrage coduri de verificare. Acest hack a fost efectuat fie de către grupurile Coldriver, fie de către Callisto. De asemenea, se raportează că hackerii au efectuat activități împotriva companiilor poloneze. Potrivit Check Point, numărul atacurilor a crescut cu 35% din ianuarie.

Confruntat cu amenințări tot mai mari, guvernul polonez a creat o Forță de Apărare Cyberspace. Ministrul Apărării Mariusz Błaszczak a declarat recent că atacurile cibernetice au devenit un instrument important în abordarea agresivă adoptată de Rusia. La sfârșitul lunii mai, premierul polonez Mateusz Morawiecki a extins nivelul de alertă al Bravo și Charlie-CRP, care fusese introdus pentru a contracara amenințările din spațiul cibernetic, scrie RMX.

Atac cibernetic „de peste mări“ asupra site-ului președinției din Taiwan

Site-ul web al biroului prezidențial din Taiwan a fost vizat marți de un atac cibernetic din străinătate și a funcționat defectuos la un moment dat, a declarat o sursă informată cu privire la acest subiect.

Site-ul a fost restabilit online în scurt timp, a declarat sursa pentru Reuters. Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, e așteptată să sosească la Taipei, marți, potrivit celor informați cu privire la această chestiune, pe măsură ce fricțiunile au crescut peste sensibila strâmtoare Taiwan, conform taiwannews (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel