Data publicării:

Atacul rusesc în orașul ucrainean Poltava a ucis cel puțin 47 de persoane

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Volodimir Zelenski spune că peste 206 persoane au fost rănite și cel puțin 47 ucise, după ce rapoarte neconfirmate susțin că atacul a vizat ceremonia militară.  

Un atac rusesc asupra unui institut de învățământ militar din orașul Poltava din centrul Ucrainei a ucis cel puțin 47 de persoane și a rănit peste 206, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat într-un discurs video că, potrivit informațiilor preliminare, atacul a fost efectuat folosind două rachete balistice.

"Una dintre clădirile Institutului de Comunicații [Militar Poltava] a fost parțial distrusă. Oamenii s-au trezit sub dărâmături. Mulți au fost salvați", a spus Zelenski într-un videoclip postat pe canalul său de Telegram.

"Toate serviciile necesare sunt implicate în operațiunea de salvare", a adăugat el. Potrivit rapoartelor, a doua clădire lovită a fost un spital.

Atacul a declanșat furie pe rețelele de socializare ucrainene: "Aceste tragedii se repetă în continuare. Când se va opri?"

Atacul a declanșat furie pe rețelele de socializare ucrainene după ce rapoarte neconfirmate au spus că a vizat o ceremonie militară în aer liber, mulți dând vina pe comportamentul nesăbuit al oficialilor care au permis evenimentul să aibă loc în ciuda amenințării atacurilor rusești.

Zelenski a spus că a tras la răspundere Rusia, dar a ordonat o "anchetă completă și promptă asupra tuturor circumstanțelor a ceea ce s-a întâmplat".

Guvernatorul Poltava, Philip Pronin, a declarat că administrația sa nu poate oferi mai multe detalii despre circumstanțele atacului "din motive de securitate".

"Inamicul folosește orice mijloace pentru a aduce Ucrainei mai multă durere și a-i dezorienta pe ucraineni. Vă rugăm să aveți încredere doar în sursele oficiale", a spus el.

Maria Bezugla, un parlamentar care critică în mod regulat conducerea militară a țării, a acuzat oficialii de rang înalt că pun în pericol soldații permițând astfel de evenimente. "Aceste tragedii se repetă în continuare. Când se va opri?", a scris ea pe Telegram.

Dacă numărul deceselor va fi confirmat, ar putea fi una dintre cele mai letale lovituri din război de până acum

Atacul a avut loc marți, în mijlocul zilei, și, dacă numărul deceselor va fi confirmat, ar putea fi una dintre cele mai letale lovituri din război de până acum. Poltava se află la aproximativ 300 km sud-est de Kiev, departe de liniile frontului.

Fotografii postate pe rețelele de sociale din Ucraina arătau mai multe cadavre întinse pe pământ, acoperite de praf și moloz. Se putea observa o deteriorare semnificativă a două clădiri înalte din apropiere, una dintre ele având cel puțin cinci etaje lovite, unde peretele exterior fusese distrus.

Un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că „timpul dintre sirena de raid aerian și sosirea rachetei mortale a fost atât de scurt încât a prins oamenii în momentul în care se evacuau spre adăpost.”

Acesta a adăugat că echipele de salvare și medicii au salvat 25 de persoane de la fața locului, inclusiv 11 care au fost scoase din dărâmături.

Deși identitatea victimelor nu a fost dezvăluită imediat, Serhiy Beskrestnov, un cunoscut blogger ucrainean de pe Telegram, urmărit de numeroși specialiști în radio, comunicații și război electronic din armata Ucrainei, a postat un omagiu pentru „camarazii mei operatori de semnale.”

Canalele rusești de Telegram au descris locul loviturii ca fiind o facilitate de antrenament militar. Un colegiu de comunicații militare se află în Poltava. Nu a fost clar imediat câți dintre cei afectați de atac erau militari sau civili.

Rusia a lovit în mod repetat ținte civile de-a lungul celor doi ani și jumătate de război pe scară largă și și-a intensificat atacurile aeriene neîncetate asupra Ucrainei în ultimele săptămâni.

Luni, în primele ore ale dimineții, a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Kievului, majoritatea acestora fiind interceptate de apărarea aeriană ucraineană, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel