Data publicării:

Atacul de pe aeroportul din Chișinău. Tadjikistanul și-a trimis reprezentanți în Republica Moldova pentru a lămuri situația

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Tadjikistanul a trimis reprezentanţi ai organelor de ordine în Republica Moldova pentru a clarifica circumstanţele legate de incidentul de pe aeroportul din Chişinău, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Tadjikistanului. 

"Ofiţeri ai organelor de ordine din Tadjikistan şi înalţi oficiali ai Ambasadei Tadjikistanului în Republica Moldova (cu reşedinţa la Kiev) au fost trimişi la Chişinău pentru a colabora cu colegii lor moldoveni şi pentru a clarifica toate circumstanţele producerii incidentului" - se arată în comunicat.

Surse din cadrul ministerului diplomatic au adăugat că reprezentanţii Parchetului General şi autorităţile din Tadjikistan sunt în contact cu omologii lor din Republica Moldova după incidentul în care a fost implicat cetăţeanul tadjic, Rustam Aşurov, produs pe aeroportul din Chişinău. "Exprimăm cele mai profunde condoleanţe familiilor şi rudelor cetăţenilor decedaţi ai Republicii Moldova şi reafirmăm disponibilitatea părţii tadjice pentru o strânsă cooperare cu partea moldovenească" - au subliniat sursele ministerului.

Anterior, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat că cel care a tras cu arma pe aeroportul din Chişinău este cetăţean al Tadjikistanului, în vârstă de 43 de ani, căruia i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul republicii.

Atacul de pe aeroportul din Chișinău. Ce s-a întâmplat

Un incident armat a avut loc vineri pe Aeroportul Chișinău, atunci când un cetățean străin, căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova, a deschis focul folosind o armă sustrasă de la un polițist. În urma atacului, au fost înregistrate două victime care au murit, un angajat al securității aeroportuare și un polițist de frontieră, iar un pasager a fost, de asemenea, rănit. Autoritățile au reușit să captureze atacatorul, potrivit informațiilor furnizate de presa din Republica Moldova și de agenția Reuters.

Conform publicației Ziarul de Gardă, bărbatul în cauză a sosit pe un zbor din Turcia și a deschis focul înainte de a se baricada într-o încăpere a aeroportului. Inițial, cel puțin un polițist de frontieră a fost rănit, iar autoritățile aeroportului au evacuat clădirea, intervenind și o unitate specială a poliției.

Jurnal.md a precizat că individul în cauză este un cetățean străin căruia i s-a refuzat intrarea în țară din motive de securitate, conform declarațiilor ulterioare ale premierului Dorin Recean. În timp ce era escortat pentru a fi returnat în țara de origine, atacatorul a reușit să sustragă arma unui polițist de frontieră și apoi a deschis focul.

Ministerul de Interne al Republicii Moldova a confirmat că două persoane au fost ucise în incident, respectiv un angajat al securității aeroportuare și un polițist de frontieră, iar atacatorul a fost capturat și este rănit. Acesta este un cetățean în vârstă de 43 de ani, originar din Tadjikistan. De asemenea, un pasager a suferit răni în urma atacului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel