Data publicării:

Atac cu dronă la Kabul. Cetățenii americani, sfătuiți să părăsească împrejurimile aeroportului

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Atac cu dronă al armatei americane având drept ţină ISIS-K. Ambasada SUA în Afganistan le cere cetăţenilor americani să părăsească împrejurimile aeroportului din Kabul.

Armata americană a anunţat vineri că a efectuat un atac cu dronă împotriva unui "organizator" al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul, informează sâmbătă AFP şi Reuters, scrie Agerpres. 

"Atacul aerian fără pilot a avut loc în provincia Nangarhar din Afganistan. Conform primelor indicaţii, am ucis ţinta", a informat, într-un comunicat, comandantul Bill Urban.

"Din câte ştim, nu au existat victime civile", a adăugat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al Armatei SUA, care a anunţat astfel prima lovitură americană după atacul de joi de la aeroportul din capitala Afganistanului.

Continuă pe aeroportul din Kabul



Atacul cu dronă, lansat din afara Afganistanului, a avut loc în timp ce evacuările continuă pe aeroportul din Kabul, aflat sub supraveghere sporită. Cel puţin 85 de persoane au murit, dintre care 13 soldaţi americani, într-un atentat sinucigaş produs joi în apropierea uneia din intrările în aeroport.

Potrivit oficialilor americani, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul după explozie, ceea ce a crescut dimensiunea masacrului. Atacul a fost revendicat de către filiala afgană a grupării Stat Islamic, ISIS-K.

Ambasada SUA în Afganistan le cere cetăţenilor americani să părăsească împrejurimile aeroportului din Kabul

Ambasada Statelor Unite la Kabul le-a cerut vineri cetăţenilor americani, într-o alertă de securitate, să părăsească imediat împrejurimile aeroportului, la o zi după un atac care a făcut cel puţin 85 de morţi, relatează AFP, mai scrie Agerpres. 

"Cetăţenii americani care se află în acest moment la Abbey Gate, East Gate, North Gate sau New Ministry of Interior Gate trebuie să plece imediat", a precizat ambasada pe site-ul său, fără a oferi mai multe detalii.

Cu o zi înainte de atentatul de joi a fost emisă o alertă similară

"Din cauza ameninţărilor pentru securitatea aeroportului din Kabul, continuăm să le recomandăm cetăţenilor americani să evite să se deplaseze la aeroport şi să evite porţile aeroportului", a reamintit ambasada.

Anterior vineri, purtătorul de cuvânt al armatei americane, John Kirby, a afirmat că misiunea de evacuare de pe aeroportul din Kabul este în continuare supusă unor "ameninţări precise şi credibile".

Această alertă de securitate a fost emisă la o zi după atacul revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, care a făcut cel puţin 85 de morţi, dintre care 13 soldaţi americani.

Este ”probabil” un nou atac



Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că un alt atac este "probabil", citând experţi în securitate. Următoarea zile vor fi "cea mai periculoasă perioadă de până acum", a adăugat ea.

Evacuările continuă de pe aeroportul din Kabul, cu câteva zile înainte de data-limită de 31 august prevăzută pentru retragerea soldaţilor americani din Afganistan, după 20 de ani de război.

Mii de persoane sunt încă refugiate în incinta aeroportului şi aşteaptă să se urce într-un avion, potrivit generalului Hank Taylor, care a dat asigurări că evacuările se vor desfăşura "până în ultimul moment". Până acum au fost evacuaţi peste 100.000 de străini şi afgani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel