Urmărește emisiunea live
ATAC CHARLIE HEBDO. Greșeală imensă semnalată de Radu Tudor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Radu Tudor
Radu Tudor
Atacul armat de la redacția ziarului Charlie Hebdo a stârnit furie, neliniște, teamă, dar a condus și la generalizări. Jurnalistul Radu Tudor a explicat, pe blogul său, greșeala imensă privitoare la atentatele teroriste.

"O greșeala imensă pe care o fac mulți dintre cei care exprimă opinii în urma unor atentate teroriste este generalizarea.

La fel ca și în cazul atentatelor de la 11 Septembrie 2001 din SUA, ori a celor de la Madrid – 2003 (unde au murit 16 români) și Londra – 2005, există o tendință periculoasă de a spune: "Musulmanii sunt așa... și așa... și așa. Să fie luate măsuri". Sigur, numai că acestea trebuie aplicate extremiștilor. Nu "musulmanilor" în general.

VEZI ȘI: EXCLUSIV. Laura Chiriac, mărturisiri cutremurătoare: Nu se poate explica această stare de teroare

În lume sunt azi aproximativ 1,6 miliarde musulmani. Toți sunt teroriști? Toți răspândesc teroarea? Ar fi o dramă mondială, n-ar mai rămâne piatră pe piatră.

Există din păcate o tradiție istorică a unor nuclee din lumea musulmană de a interpreta războiul sfânt (Jihad) menționat în Coran ca un drept de a ucide pe "infideli". Sunt destui care spun că această interpretare este eronată și exagerată.

În ultima sută de ani, câteva figuri au stat la baza interpretării religiei islamice au stat la baza apariției unor organizații teroriste.

De la Jihadul Islamic egiptean care l-a asasinat pe președintele Anwar el Sadat in 1979, până la OEP în perioada teroristă, Al Qaeda sau ISIL, tot ce a reprezentat fundamentalism extremist a fost reprezentat de câteva mii de oameni.

Nu e tocmai un moment potrivit după atentatul de la Paris, dar există o realitate crudă: peste 90% din victimele atentatelor teroriste în lumea islamică sunt co-religionarii teroriștilor. Suniți fundamentaliști omoară siiți și invers. Iar ambele tabere extremiste ucid în masă oameni nevinovați. În Siria, Irak, Afganistan, Pakistan și în prea multe alte locuri.

E adevarat că aceștia au putut răspândi teroarea pe întregul mapamond. Și că au fost educați în spiritul cultivării morții, nu al vieții. Drept pentru care moartea dușmanilor definiți propriei lor educații, dar și moartea lor este considerat un act de onoare, de bravură, demn de toată lauda. Asta e filozofia vieții lor, în acest spirit sunt de mici educați în unele madrassa (nu în toate).

Atentatul de azi de la Paris este și el încă un semn foarte dur al intoleranței și extremismului, mascat de un fanatism religios.

Eu nu cred ca acest indivizi au ceva de-a face cu adevărata credință islamica. Ei se folosesc doar de ea. O invocă în mercenariatul crimei pe care-l slujesc de la naștere până la moare. Sunt sute de milioane de dolari anual învârtiți în lumea terorismului. Aici e singura lor motivație: banul și crima. Poate că acele caricaturi din Charlie Hebdo sunt ironii prea mari la adresa unor religii: creștină, musulmană, iudaică. Ăsta însă nu este un argument pentru crimă.

Dar asta e realitatea: aceasta minoritate înfiorătoare e capabilă de crime abominabile, ce înspăimântă toată lumea civilizată", a scris Radu Tudor pe blogul său. Întreaga postare poate fi citită AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel