Astronomii au detectat o „mini-lună“ misterioasă, necunoscută până în prezent, lângă Jupiter
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Este posibil ca astronomii să fi detectat o „mini-lună” nedescoperită anterior în Sistemul Solar.

Este posibil ca astronomii să fi detectat o „mini-lună” nedescoperită anterior în Sistemul Solar: un obiect stâncos care orbitează în jurul unui mic asteroid lângă Jupiter. Dacă satelitul stâncos, care este doar puțin mai lat decât lățimea Manhattanului, s-ar confirma că este o lună adevărată, ar fi una dintre cele mai mici luni observate vreodată.

Micul satelit a fost descoperit de oamenii de știință care lucrează la misiunea Lucy a NASA, care trimite o sondă spațială pentru a studia unii dintre asteroizii troieni, două grupuri masive de roci spațiale care sunt situate de fiecare parte a lui Jupiter pe orbita sa în jurul Soarelui.

Sonda Lucy a fost lansată pe 16 octombrie 2021 și va ajunge pe asteroizii troieni la sfârșitul anului 2027, după ce a făcut o oprire rapidă în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Până atunci, oamenii de știință din misiunea Lucy încearcă să afle mai multe despre unele dintre aceste roci misterioase pentru a ajuta la identificarea locului unde sonda poate fi cea mai utilă.

Cum a fost descoperită mini-luna

Pe 27 martie, cea mai mică dintre țintele troiene ale lui Lucy, cunoscută sub numele de Polymele, a trecut prin fața unei stele îndepărtate, permițând oamenilor de știință din misiune să măsoare cu precizie dimensiunea rocii spațiale observând cât de mult din lumina stelei a fost blocată de asteroid în timpul tranzitului.

Cu toate acestea, echipa a observat, de asemenea, un al doilea asteroid care orbita în urma lui Polymele.

După ce a analizat datele, echipa a concluzionat că a doua rocă „trebuia să fie un satelit”, a declarat cercetătorul principal Marc Buie, astronom la Institutul de Cercetare de Sud-Vest din Boulder, Colorado, într-o declarație NASA.

Satelitul recent descoperit are un diametru de aproximativ 3 mile (5 kilometri) și este separat de Polymele, cu o lățime de 17 mile (27 km), pe o distanță de aproximativ 125 mile (201 km). În momentul observării, Polymele se afla la aproximativ 480 de milioane de mile (772 de milioane de km) de Pământ.

Termenul „lună” se poate referi la orice corp solid natural care orbitează o planetă, o planetă pitică sau un asteroid. Peste 200 de luni au fost recunoscute în Sistemul Solar (fără să includă lunile de asteroizi), dar numărul real este probabil mult mai mare, potrivit NASA.

Cercetătorii au putut face doar observații trecătoare ale satelitului lui Polymele, așa că drumul său orbital este foarte incert. Ca urmare, roca spațială nu poate fi încă desemnată oficial ca lună și nu poate fi încă numită în acest fel. Totuși, cercetătorii sunt încrezători că atunci când sonda Lucy va ajunge la Polymele, nava spațială va putea colecta suficiente date pentru a o desemna drept o lună adevărată, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel