Asteroidul Ryugu conține particule străvechi de praf stelar mai vechi decât sistemul nostru solar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Fragmente mici de rocă aduse înapoi de la un asteroid aflat pe orbita solară apropiată de Pământ sunt atât de vechi, încât preced Sistemul Solar.

O nouă analiză a mostrelor de asteroid Ryugu a dezvăluit prezența granulelor minerale, forjate în fluxurile sau exploziile stelelor vechi înainte de formarea propriului nostru Soare.

După cum au fost identificate de cercetările anterioare, aceste particule presolare dezvăluie că Ryugu este foarte asemănător cu o clasă de meteoriți cunoscută sub numele de condrite carbonice de tip Ivuna (CI). Cu toate acestea, prezența unor particule fragile indică faptul că părți din Ryugu au rămas neschimbate de la formarea asteroidului.

„Probele returnate de la asteroidul Ryugu de nava spațială Hayabusa2 conțin granule de praf de stele presolare. Abundența și compozițiile lor sunt similare cu materialul presolar găsit în condritele CI. Astfel, rezultatele noastre oferă dovezi suplimentare că asteroidul Ryugu este strâns legat de condritele CI”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

„Cu toate acestea, regiuni mici din Ryugu au scăpat de modificări extinse și au permis conservarea lor”, mai spun oamenii de știință.

Păstrarea rapoartelor izotopilor din particulele presolare le face foarte apreciate ca instantanee ale proceselor care au loc la stelele îndepărtate; Ca atare, ele sunt o înregistrarea directă a acelor stele și a chimiei lor. Ele pot fi folosite pentru a înțelege procesele evolutive ale stelelor, altele decât Soarele.

Câteva studii anterioare au identificat unele particule presolare în materialul din Ryugu. Acum, o echipă internațională uriașă condusă de cosmochimistul Jens Barosch de la Instituția Carnegie din Washington a efectuat o căutare cuprinzătoare și a găsit rapoarte izotopice presolare, scrie Science Alert.

Microsatelit construit de 9 liceeni români. "Vrabia Spaţială" va fi lansată cu o rachetă Space X, anul viitor

România are cu ce se mândri. Noua generaţie vine puternic din urmă. Echipa RomSpace, formată din nouă elevi cu vârsta între 15 şi 18 ani, va călători la Glasgow pentru a integra un microsatelit la facilităţile Alba Orbital.

Compania Alba Orbital, liderul mondial în privinţa construcţiei şi intermedierii lansărilor de microsateliţi, a semnat un acord cu RomSpace, o iniţiativă a elevilor de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, pentru lansarea pe orbită a microsatelitului ROM-2, primul cubesat românesc, în cadrul misiunii „Alba Cluster 7” ce va fi lansată cu o rachetă SpaceX în primul trimestru al anului viitor, conform informaţiilor publicate pe site-ul albaorbital.com.

ROM-2 (Romanian Orbital Mission) este un microsatelit cubic de buzunar, ce măsoară 5x5x5cm şi cântăreşte 250g. Poreclit „Vrabia Spaţială”, acest mic satelit nu este mai mare decât un cub rubik şi este primul satelit de acest fel construit în România. Datorită costurilor lor reduse, astfel de microsateliţi deschid calea spre o democratizare a spaţiului cosmic, deschizând porţile pentru organizaţiile mai mici care doresc să-şi lanseze propriile cercetări spaţiale (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel