Astenia de toamna, de ce apare și cum o tratăm. Radu Leca vine cu antidotul. Care e diferenţa faţă de depresie
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Astenia de toamna, de ce apare și cum o tratăm. Radu Leca vine cu antidotul: 50 până la 70 de trepte urcate pe zi / Foto: Pixabay, de Engin Akyurt
Astenia de toamna, de ce apare și cum o tratăm. Radu Leca vine cu antidotul: 50 până la 70 de trepte urcate pe zi / Foto: Pixabay, de Engin Akyurt
Psihologul Radu Leca a explicat ce este astenia de toamnă și cum o depășim.

A venit toamna, iar micșorarea zilei și scăderea perioadei cu lumina soarelui, plus scăderea temperaturilor, pot provoca așa-numită astenie de toamna. Pentru că mulți nu știu ce este, de fapt, această afecțiune, Radu Leca a vorbit pentru DC NEWS despre acest subiect. Astfel, psihologul a explicat când apare astenia de toamnă, cine sunt cei afectați și cum poate fi depășită.

Totodată, Radu Leca a explicat că între depresie și astenie de toamnă există niște diferențe foarte clare, astfel încât cele două nu pot fi confundate. Cât despre antidotul împotriva asteniei, se pare că acesta este unul la îndemâna oricui - sportul. Dacă ne simțim prea obosiți și lipsiți de chef în această toamnă, niște scări urcate zilnic, ne-ar putea ajuta să scăpăm de această stare.

În interviul de mai jos afli totul despre astenia de toamnă.

Astenia de toamnă, în explicația psihologului Radu Leca

Doinița Manic: Ce este astenia de toamnă?

Radu Leca: Astenia de toamnă apare în interiorul universului personal și este însoțită întotdeauna de anxietate și/sau atacuri de panică, în cazul peroanelor mai sensibile. Astenia de toamnă aduce cu consecvență ideea că sunt obosit, sunt prea obosit, sunt foarte obosit, nu pot face lucruri, nu pot gândi, nu pot duce la bun sfârșit nimic din ceea ce îmi propun. Dar, dacă e să întrebăm un psiholog, astenia de toamnă reprezintă unul dintre principalele episoade de anxietate din an.

Doinița Manic: Ați spus că astenia este însoțită de anxietate. Care sunt simptomele anxietății?

Radu Leca: Omul se simte fără energie, nu își dorește să ducă lucrurile la bun sfârșit, nu face lucrurile până la capăt din frica eșecului, începe să nu mai iasă din casă, spune tot timpul că are ceva de făcut, dar nu face, zace.

Doinița Manic: Astenia de toamnă poate apărea la oricine sau există niște categorii de risc?

Radu Leca: În marea majoritate, astenia poate apărea la oricine, din poate punctele de vedere. Nu există categorii de risc, dar există categorii predispuse, de exemplu persoanele singure, trecute de 50 de ani sau doar persoanele singure care nu acceptă ideea de singurătate, se simt sufocate de singurătate.

Doinița Manic: Cât timp durează astenia de toamnă? Cum o depășim?

Radu Leca: Astenia poate dura de la 3 săptămâni până la 3 luni sau chiar mai mult, în funcție de un element care este de natură patologică și care spune în felul următor: Subiectul se acomodează cu multiplele senzații de nepăsare, neimplicare, nemulțumire, nehotărâre, date de astenie. dacă se mulțumește cu aceste senzații, se împacă cu ele, ele se transformă în confort și atunci subiectul poate intra în tulburare de singurătate o perioadă lungă de timp. Depășirea se realizează exclusiv prin sport, în mod special prin urcarea cu greutate proprie a treptelor, cu o medie de 50 până la 70 de trepte urcate pe zi sau de mai multe ori pe zi. Alimentația la astenici este bazată pe dorința de zahăr mai mult, cât mai mult.

Doinița Manic: Astenia de toamnă poate fi confundată cu depresia? Cum le deosebim?

Radu Leca: Astenia poate avea elemente și simptome din interiorul depresiei, dar dacă subiectul nu plânge, nu are privirea în gol, poate duce o discuție până la capăt, categoric nu este depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel