Astăzi se discută în Guvern proiectul de lege care ar putea costa România 9,3 miliarde de euro
Controversatul proiect de lege privind infrastructura de telecomunicații 5G urmează, cel mai probabil, să fie discutat în ședința de Guvern de astăzi. Proiectul se afla pe agenda încă de ieri, însă discuțiile au fost amânate ca urmare a blocajului politic.
De la publicarea proiectului în august 2020, autoritățile au primit numeroase solicitări de îmbunătățire a acestuia de la jucători din industria telecom și de la mai multe asociații, însă aceste propuneri nu au fost luate în considerare.
Dacă legea va intra în vigoare în forma actuală, implicațiile asupra economiei românești vor fi majore. Va fi, în primul rînd, un semnal negativ pentru investitorii străini, în special privaţi, care își vor vedea amenințate viitorul business-urilor şi potenţialul investiţiilor și se vor întreba cum îşi pot proteja investiţiile existente.
Pe de altă parte, eliminarea unui competitor important din piață va avea impact negativ asupra mediului concurențial, putând duce la scăderea calității serviciilor de comunicare la distanță pe care se bazează acum toți care lucrează și învață de acasă.
De la declanșarea pandemiei, telecomunicațiile au făcut față cu brio creșterii traficului din rețele, însă o eventuală interferență în domeniul selecției furnizorilor de echipamente de către operatorii telecom poate determina o scădere a calității serviciilor și o creștere a tarifelor.
În prezent, industria IT&C estimează că acest proiect va aduce pierderi de 9,3 miliarde de euro României, cauzate de posibila înlocuire a echipamentelor Huawei din rețelele de telecomunicații, dar și de întârzierea creșterii economice și a digitalizării din cauza interzicerii echipamentelor uneia dintre cele mai avansate companii IT&C din lume, lider în domeniul 5G.
Mai mult decât atât, proiectul de lege nu este aliniat practicilor recomandate de UE, care se referă la fundamentarea legislației din acest domeniu pe criterii și verificări tehnice, indiferent de țara de origine a furnizorului, și nu pe criterii politice, generate de războiul comercial SUA-China.
Companiile din industrie susțin că acest proiet de lege are nevoie de modificări și că aplicarea lui în forma existentă ar periclita dezvoltarea pe termen lung a economiei și încrederea investitorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News