Astăzi, Curtea Constituţională dezbate contestaţiile opoziţiei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
lege
lege

Magistraţii Curţii Constituţionale vor analiza, astăzi, sesizările formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL privind Legea Codului de Dialog Social şi Legea salarizării profesorilor în 2011, asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Sesizările au fost depuse, joi, la Curtea Constituţională, şi au fost semnate de 110 parlamentari liberali şi social-democraţi, care contestă atât procedura de adoptare a celor două acte normative, cât şi aspecte de fond.

Opoziţia critică faptul că au fost trecute prin parlament abuziv două proiecte importante prin angajarea răspunderii, deşi Constituţia prevede că doar în condiţii deosebite se poate apela la această procedură

Potrivit liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, Opoziţia contestă modul prin care cele două legi au fost adoptate -prin angajarea răspunderii guvernului -şi faptul că acestea nu au avizul Consiliului Economic şi Social.

USL susţine şi că se încalcă dreptul la negociere şi dreptul la proprietate, prin reducerea salariilor profesorilor.

De asemenea, partidele de Opoziţie susţin că noul Cod de Dialog Social încalcă dreptul la asociere şi la negociere colectivă.

"Pe fond, la Legea salarizării criticăm faptul că se încalcă dreptul la negociere privind stabilirea salariilor, faptul că se plafonează pe o perioadă determinată, salariile şi drepturile salariale fiind privite de Constituţie ca un drept de proprietate. La proiectul de lege privind Codul Social criticăm faptul că chiar în Legea dialogului social se trece prin parlament fără dialog, că se reduce rolul CES şi faptul că se îngrădeşte dreptul la grevă", a declarat Mircea Duşa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel