Asta mai lipsea! Se prefigurează și o scumpire majoră la îmbrăcăminte
Data publicării:
Autor: Simona Haiduc
WhatsApp
De fapt era logic să se întâmple așa
De fapt era logic să se întâmple așa
Prețul materiilor prime (bumbac, in, mătase, lână, lână, materiale sintetice) a progresat vertiginos în ultimele luni, ceea ce a generat temeri legate de o creștere a prețurilor la îmbrăcăminte.

Pandemie, Brexit, industria textilă a fost pusă la grea încercare. Iar acum o nouă nenorocire s-a abătut asupra acestui sector de activitate: este vorba despre creșterea prețurilor la textile. De la bumbac, la in, mătase, lână, la materiale sintetice derivate din petrol, totul s-a scumpit îngrozitor în ultimele luni, stimulate de cererea puternică datorată redresării economiei globale, combinată cu explozia prețurilor la energie și transport.

În 2021, prețul bumbacului a crescut cu aproape 45%, ajungând la începutul lunii februarie la 1,29 dolari pe livră, cel mai ridicat nivel din ultimii peste zece ani. Sectorul ecologic a fost deosebit de afectat, prețurile pentru bumbacul ecologic din India crescând cu 90% într-un an, conform datelor din acest sector, precizează publicația Boursorama. 

Pentru industria textilă, acest lucru se traduce printr-o "penurie și o creștere a costurilor", a explicat Euratex, confederația producătorilor europeni de textile.

Creșterea costurilor de transport

Prețul altor fibre naturale, precum lâna și inul, a crescut, de asemenea, de la sfârșitul anului 2020, după aproape trei ani de scădere. "Creșterea bruscă a prețului la petrol a ridicat valoarea fibrelor sintetice care concurează direct cu bumbacul", a comentat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Poliesterul, nailonul și materialele acrilice sunt produse din substanțe chimice derivate din petrol. Prin urmare, prețul lor este direct legat de cel al aurului negru, care se află în prezent la un nivel maxim din ultimii șapte ani.

Citește și Ungaria a avut cea mai mare creștere economică din UE în 2021

Cererea este cu atât mai mare cu cât cumpărătorii de textile doresc să se protejeze de prețurile în creștere prin constituirea de stocuri. Ca urmare, "este mai dificil pentru cumpărătorii globali să se aprovizioneze cu bumbac de oriunde", a completat Jack Scoville, analist la Price Group.

Rogie Sussman Faber, proprietara Vogue Fabrics, un cunoscut magazin de țesături din suburbiile orașului Chicago, remarcă faptul că, "în SUA, suntem mai afectați de creșterea bruscă a costurilor de transport decât de prețul materialelor". Potrivit spuselor sale, un container din Asia care ajunge în Statele Unite costă acum între 12.000 și 16.000 de dolari, față de 3.000 de dolari înainte de pandemie.

O creștere "inevitabilă" a prețurilor?

Yves Dubief, președintele Sindicatului francez al industriei textile, vorbește, de asemenea, despre creșterea prețurilor la gaze și electricitate, de care sectorul pe care îl reprezintă  este un consumator important.

O creștere a prețurilor de cost care afectează în special întreprinderile mici. ”Fără bani, fără ajutor, unele companii își vor închide, cu siguranță, porțile", a anticipat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel