Asociaţia Procurorilor din România, atac la CSM, pe tema boicotului şedinţelor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
CSM
CSM
Asociația Procurorilor din România a constatat cu maximă îngrijorare atitudinea anumitor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care refuză participarea la ședințele Plenului condiționând-o de eliminarea/neincluderea pe ordinea de zi a unor teme importante, a căror soluționare este imperios reclamată a fi realizată cu maximă celeritate (spre exemplu: numirea procurorului șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție).

Nesoluționarea unor astfel de teme aduce grave prejudicii activității de înfăptuire a justiției, ca serviciu public în interesul cetățenilor.

O astfel de manifestare a avut loc cu ocazia ședinței Plenului din ziua de 24 iunie 2019, dată la care prezența acelor membri C.S.M. în sediul instituției a fost certă, dovedită prin participarea la alte ședințe din aceeași zi.

Reamintim dispozițiile art. 73 din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii: „(1) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii desfăşoară activitate permanentă şi nenormată şi au calitatea de demnitar. (...)    (2) Activitatea nenormată a membrilor presupune îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege şi regulament, prin pregătirea şi participarea la toate activităţiledesfăşurate de Consiliu (...)”

și ale art. 18: „Membrii îşi pot exprima în mod valabil votul în Plen cu condiţia participării la dezbaterile pe marginea punctului supus procedurii de vot”.

Orice altă manifestare a convingerilor personale cu privire la proiectul ordinii de zi sau la soluționarea temelor propuse pe ordinea de zi de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii – în conformitate cu atribuțiile prevăzute în sarcina acestuia la art. 22 alin.2 din Regulament – este neconformă cu calitatea de demnitar, deținută de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, o astfel de atitudine prejudiciază încrederea cetățenilor în întregul corp al magistraților, membrii C.S.M. fiind aleși din rândul judecătorilor și procurorilor.

Reamintim acestor membri C.S.M. care aleg neprezentarea la ședințele Plenului în locul exercitării votului, prevederea de la art. 1 alin.2 din Legea nr. 317/2004: „(2) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului”.

Prezența membrilor C.S.M. la activitățile Consiliului constituie obligație de serviciu, a cărei îndeplinire o solicităm acestora, în considerarea respectului față de votul de încredere acordat acestora de colegii magistrați care au considerat că vor fi onorabil reprezentați în aceste funcții elective.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel