Asociația H.appyCities lansează astăzi DES Hub -platforma colaborativă de urmărire a digitalizării României
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Asociația H.appyCities lansează astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Comunicațiilor, DES Hub - un nou proiect destinat creării unui cadru de lucru colaborativ pentru a crește indicatorii României în clasamentul european al digitalizării, respectiv Digital Economy and Society Index al Comisiei Europene.

România ocupă ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ce privește perfomanța digitală măsurată prin raportul „Digital Economy and Society Index” (DESI), fiind la o distanță foarte mare de media europeană pe toate temele și pe aproape toate sub-dimensiunile acestuia. Mai îngrijorător decât această imagine este faptul că distanța față de medie și de penultimele clasate - Bulgaria și Grecia - crește, în ciuda unei îmbunătățiri a scorului României față de edițiile precedente.

Având în vedere dimensiunea sa, precum și nivelul dezvoltării economice, se poate afirma că performanța digitală a României se află cu mult sub potențialul său real. De asemenea, la multe dintre categoriile DESI (de ex. Conectivitate) România înregistrează o scădere constantă, deși se afla, în urmă cu câțiva ani, printre primele țări din Europa la viteza internetului sau acoperirea cu rețele de comunicații mobile.

Din dorința de a oferi un cadru colaborativ care să impulsioneze toți actorii implicați într-o abordare coordonată, ce are ca țintă creșterea scorului României în DESI, Asociația H.appyCities propune înființarea unui centru dedicat acestei problematici - Digital Economy and Society Hub (DES-Hub).


Obiective

Scopul DES Hub este de a deveni un centru de analiză și suport bazat pe dialog între autorități, mediul privat, academic și non-guvernamental, orientat spre creșterea permanentă a performanței economiei digitale în România și, implicit, a scorului în DESI.

„Asistăm de prea mult timp la o atitudine mai degrabă pasivă. Aflăm odată pe an unde stă România în DESI, se discută câteva zile, apoi subiectul e trecut pe un plan secund. Cred că e nevoie de un mecanism care să urmărească permanent acest efort și, mai ales, să vină, prin dialog și colaborare, cu idei și soluții, nu doar cu acea critică de pe margine”, afirmăRadu Puchiu, co-fondator al H.appyCities și inițiator al proiectului.


Cum se vor desfășura acțiunile?

DES Hub va avea rolul de platformă de dialog, de resursă de analiză și documentare, de soluții generate colaborativ, toate țintite pe dimensiunile și sub-dimensiunile DESI și pe indicatorii individuali ce îi compun.


Mecanismul de lucru propus este de a iniția un dialog multi-partit pe fiecare dimensiune a DESI (Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale, Servicii publice digitale), de a identifica posibilitățile și intervențiile punctuale ce ar ajuta la creșterea scorului României pe respectivele dimensiuni și de a urmări implementarea lor.

Întreg mecanismul este menit să ofere Guvernului României, instituțiilor responsabile, instrumentele necesare pentru urmărirea acestor progrese intermediare, inclusiv prin dialogul purtat cu persoanele desemnate ca responsabili din partea instituțiilor publice.

Proiectul se va desfășura în două etape: prima, până în luna iulie 2022, de analiză a situației curente, cu identificarea elementelor ce pot duce la o îmbunătățire rapidă a scorului României în DESI, și o a doua axată pe discutarea fiecărei dimensiuni și găsirea de soluții în mod colaborativ prin organizarea de întâlniri lunare pe parcursul anilor 2022 și 2023.

H.appyCities invită, așadar, toți actorii interesați să participe la acest efort colaborativ - Guvern, instituții publice, companii, organizații neguvernamentale, mediu academic - să i se alăture în acest demers.

——

Despre H.appyCities

Asociația H.appyCities este o organizație neguvernamentală ce își propune să încurajeze colaborarea șicooperarea inovativă dintre cetățeni și administrație, punând în legătură oameni și idei, tehnologii și date care le permit cetățenilor, comunităților și autorităților să gândească, să comunice și să acționeze colectiv spre beneficiul real al comunității.

Mai multe de spre Asocița H.appyCities găsiți aici: https://happycities.org


Radu Puchiu

Este co-fondator al H.appyCties are peste 10 ani de experiență în sectorul public, fiind un constant promotor al noilor tehnologii în sprijinul transparenței și dialogului între Guvern și societatea civilă.

Între octombrie 2012 și noiembrie 2017 a fost Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru coordonarea politicilor publice și a strategiilor la nivelul Centrului Guvernului, și începând cu 2013, a fost Coordonatorul Național al Parteneriatului Pentru Guvernare Deschisă, reprezentând România în cadrul Comitetului Director al organizației începând cu anul 2015.

Mai multe aici: https://www.linkedin.com/in/puchiu/

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel