Asistentele medicale intră în grevă. Mişcare fără precedent în ultimii 106 de ani în Regatul Unit
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 25 noi 2022, 07:31
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Asistentele medicale britanice vor intra în grevă pe 15 şi 20 decembrie, o mişcare fără precedent în 106 de ani, ilustrând gravitatea crizei sociale din Regatul Unit cu mişcări sociale în multe sectoare care nu s-au mai văzut de zeci de ani.

"Asistentele medicale s-au săturat", a rezumat Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN). "Destul cu salariile mici (...), destul că nu putem acorda pacienţilor îngrijirile de care au nevoie", a adăugat ea.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, înfiinţat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunţat vineri două zile de acţiune, pe 15 şi 20 decembrie, după "respingerea negocierilor de către guvern".

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieţii, inflaţia depăşind 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).

Dar pentru ministrul Sănătăţii, Steve Barclay, "acesta este o perioadă dificilă pentru toată lumea", iar guvernul nu poate răspunde cerinţelor "inaccesibile" ale RCN care "reprezintă o creştere salarială cu 19,2%".

Un spital din patru a înfiinţat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupuri de spitale din Anglia.

Această grevă intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanţat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunţat o creştere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor şi anul următor.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate. Anul trecut, 25.000 de asistente sau moaşe care lucrau în sectorul public au plecat. "Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranţa pacienţilor", a acuzat sindicatul.

Peste şapte milioane de persoane aşteaptă să primească tratament în spitalele engleze, un nivel record.

Dar mişcarea socială nu loveşte doar sectorul sănătăţii. Mulţi alţi angajaţi din sectorul public şi privat, de la avocaţi la personalul de la sol din aeroporturi, au intrat şi ei în grevă anul acesta, mai scrie AFP. 

Citește și:

Salarii și pensii mai mari: Peste 70.000 de angajați universitari vor intra în grevă în Marea Britanie

Peste 70.000 de angajați, inclusiv lectori, bibliotecari și cercetători, urmează să participe la prima dintre cele trei zile de grevă pentru salarii, condiții de muncă și pensii, fiind așteptate pichete în 150 de universități, relatează The Guardian.

Sindicatul Universității și Colegiilor (UCU) spune că greva, care va avea loc și vineri și miercuri săptămâna viitoare, va bloca sectorul învățământului superior britanic.

”Personalul este epuizat, dar ripostează și vor bloca întregul sector”, a spus secretarul general al UCU, Jo Grady, care a avertizat cu privire la ”acțiuni și mai mari” în noul an, dacă nu există o ofertă îmbunătățită de la angajatorii.

”Procectorii sunt de vină. Conducerea lor nefericită a dus la cel mai mare vot pentru grevă întâlnit vreodată în sectorul nostru. Studenții sunt alături de personal pentru că știu că acest lucru nu poate continua”, a spus Jo Grady.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?