Asia de Sud, lovită de ciclonul Remal. Peste un milion de persoane au fost evacuate - FOTO / VIDEO
Află în articol mai multe detalii despre ciclonul tropical Remal.
Cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, au murit în sudul Indiei, în urma ciclonului tropical Remal care a lovit zona cu ploi torențiale și vânturi puternice.
O fetiță de 12 ani și tatăl ei se numără printre cei uciși, în urma prăbușirii unui șopron pentru păsări de curte aflat în construcție într-un sat din statul Telangana, a declarat luni Vadla Gautam, un înalt oficial districtual pentru CNN. Celelalte cinci persoane ucise se aflau, de asemenea, în Telangana.
Foto: Agerpres
Peste 1 milion de persoane din India și Bangladesh au fost evacuate duminică, în timp ce ciclonul a atins pământul în apropierea graniței dintre cele două țări. Ciclonul a continuat să se deplaseze spre interiorul Indiei de est, dărâmând copaci, transformând drumurile în râuri și provocând pagube pe scară largă.
Departamentul Indian de Meteorologie a declarat că se așteaptă ca luni ciclonul să se „diminueze treptat”.
Autoritățile au declarat că au fost mobilizați voluntari și personal al armatei pentru a ajuta la eforturile de curățare și pentru a distribui alimente și apă familiilor strămutate.
Rafale de 135 km/h
Remal a atins pământul la aproximativ 80 de kilometri sud-est de orașul indian Kolkata, cu rafale de până la 135 de kilometri pe oră, și se deplasează spre nord pe coasta Bangladeshului și pe cea adiacentă Bengalului de Vest, a precizat Departamentul Meteorologic Indian.
Furtuna s-a diminuat după ce a lovit coasta cu viteze ale vântului de până la 115 kilometri pe oră.
Porturile maritime Mongla și Payra din Bangladesh au arborat duminică semnalul de Mare Pericol 10 - cel mai înalt semnal de alertă -, iar toate navele de pescuit și de navigație au fost sfătuite de Departamentul de Meteorologie din Bangladesh să rămână la adăpost.
Foto: Agerpres
Aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc în zonele afectate de furtuni din Bangladesh, potrivit organizației non-profit BRAC.
Cel puțin o jumătate de milion dintre aceste persoane „trăiesc în case făcute din materiale precum lut, lemn, foi de plastic, paie sau tablă”, a declarat dr. Md Liakath Ali, expert în dezastre la BRAC.
Țara este una dintre cele mai vulnerabile din lume la impactul crizei climatice, arată studiile.
Milioane de oameni nu au curent electric deoarece autoritățile au oprit în avans alimentarea cu energie electrică în multe zone pentru a evita accidentele, potrivit lui Ali. Copacii căzuți și liniile rupte au întrerupt furnizarea, a spus el.
Un grup deosebit de vulnerabil este reprezentat de comunitățile apatride Rohingya, care au fugit de persecuțiile din Myanmar, țară vecină, în timpul unei represiuni militare în 2017. Aceștia locuiesc deja în cele mai mari tabere de refugiați din lume din orașul Cox's Bazar, care este expus riscului de alunecări de teren și inundații din cauza structurii fragile a adăposturilor lor. Mulți dintre ei trăiesc în adăposturi din bambus și prelate care sunt vulnerabile la vânturi puternice, ploi și alunecări de teren.
Foto: Agerpres
O înregistrare video făcută de un voluntar BRAC luni dimineață în Mongla arată o femeie care se străduiește să meargă prin ape, în timp ce rafalele de vânt aproape că o răsturnau.
Garda de Coastă a intervenit
În India, o înregistrare video realizată de Forța Națională de Răspuns la Dezastre din această țară a arătat muncitori care îndepărtau copaci rupți în statul Bengalul de Vest, în timp ce ploaia torențială se abătea asupra lor. Garda de Coastă a fost văzută monitorizând îndeaproape venirea ciclonului cu nave și aeroglisoare în așteptare pentru a răspunde la orice provocări.
Sute de zboruri au fost, de asemenea, afectate în urma închiderii, duminică, a principalului aeroport internațional din orașul indian Kolkata, capitala statului Bengalul de Vest. Traficul aerian pe aeroport a fost reluat luni, dar perturbările au continuat cu zeci de zboruri întârziate, potrivit site-ului oficial al aeroportului.
Ciclonul tropical Remal se agita în Golful Bengal încă de la sfârșitul săptămânii trecute, determinând autoritățile să se pregătească înainte de sosirea sa.
Foto: Agerpres
Premierul indian Narendra Modi a declarat duminică că a trecut în revistă eforturile de gestionare și pregătire în caz de dezastre. „Mă rog pentru siguranța și bunăstarea tuturor”, a scris Modi pe X.
Un studiu publicat în 2021 de cercetătorii de la Institutul de Inovare Meteorologică din Shenzhen și de la Universitatea Chineză din Hong Kong a constatat că cicloanele tropicale din Asia ar putea avea o putere distructivă dublă până la sfârșitul secolului, oamenii de știință spunând că criza climatică provocată de om le face deja mai puternice.
Ciclonul survine în timp ce unele părți din vestul și centrul Indiei continuă să se coacă sub o căldură severă, cu temperaturi care depășesc 45 de grade Celsius în unele orașe, provocând îmbolnăviri și forțând închiderea unor școli.
Oamenii de știință din domeniul climei au avertizat de mult timp că aceste fenomene meteorologice extreme vor continua să se intensifice din cauza crizei climatice, iar milioane de oameni din India sunt vulnerabili la riscurile asociate cu aceasta, conform CNN.
#Kolkata
— ???????????????? ???????????????? ???????? (@MaverickAmit01) May 27, 2024
After Tropical Cyclone #Remal !!! pic.twitter.com/0Gj1vZQQfN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News