ASF ridică autorizaţia Euroins. Bogdan Glăvan: Au vândut un produs găunos. Ce vrea statul să facă are o singură consecinţă: explozia preţurilor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la RODNAE Productions, Pexels
Fotografie de la RODNAE Productions, Pexels
Bogdan Glăvan, profesor de economie, a vorbit despre ridicarea autorizaţiei Euroins de către ASF şi spune că aceasta era previzibilă, având în vedere preţurile foarte mici practicate de liderul de piaţă în domeniul RCA. În plus, spune Glăvan, măsurile anunţate de stat, cum ar fi plafonarea, nu pot duce decât la explozia preţurilor. 

Întrebam cum se va resimţi în piaţă ceea ce se întâmplă cu Euroins, Bogdan Glăvan a spus că "nicio companie nu poate să ajungă să deţină 40% din piaţa unui produs decât dacă vine cu preţuri mici. Acesta este cel care câştigă consumatorul. Ori acesta ar fi trebuit să fie primul semnal care să atragă atenţia statului de ani de zile, atenţia ASF. Dacă s-ar fi făcut controale riguroase la vremea respectivă, aceste companii, care evident au vândut un produs găunos şi nu şi-au mai achitat obligaţiile din contracte, nu ar fi ajuns să devină lideri de piaţă şi să se strângă aceste sute de milioane de euro daune pe care noi, cetăţenii, urmează să le plătim". 

"În ceea ce priveşte consecinţele acestui fapt, ele s-au văzut deja în ultimii ani, prin scumpirea asigurărilor. Pentru că daunele trebuie plătite de FGA, care trăieşte dintr-o cotă. Noi, ca asiguraţi, contribuim la acest fond de garantare. De asta creşte şi preţul asigurării. Pe de altă parte, preţul reflectă condiţiile de ansamblu. Noi ne minţim de ani de zile că asigurările sunt la preţ mic, accesibil pentru toată lumea, când de fapt alea sunt nişte asigurări putrede. Şi descoperim brusc după câţiva ani că preţul explodează. Dar ăla este preţul real", a mai declarat profesorul de economie la Digi24. 

Avertisment cu plafonarea preţurilor anunţată de coaliţie: Va fi o singură consecinţă. Va exploda iar preţul

"Acum, ce intenţionează statul să facă, să pună iarăşi batista pe ţambal, să plafoneze iar preţul asigurărilor, va avea o singură consecinţă: peste 6 luni sau peste un an vom vedea iarăşi o explozie a preţului asigurărilor. În ceea ce priveşte tarifele anunţate de ASF pentru preţul asigurărilor, aş vrea să menţionez că ele nici măcar nu includ inflaţia pe 2022. În caz că cineva a fost surprins şi a spus că totuşi cresc cam mult tarifele de referinţă la RCA, să ştie că nici măcar nu cuprind inflaţia pe 2022. Deci să ne imaginăm unde vor ajunge preţurile în 2024 sau 2025. Problema este la fondul de garantare, de unde trebuie plătite daunele. Ori el trebuie capitalizat, pentru că nu are acum bani. Şi cum se face asta? Fie prin creşterea contribuţiilor pe care le pretinde de la asiguratori, fie de la bugetul statului. Nu există altă variantă. Cetăţenii vor plăti într-o formă sau alta, fie prin preţuri mai mari la asigurări, fie prin taxe mai mari", a precizat Glăvan. 

"Nu pot lua cea mai ieftină asigurare, pentru că fac rău cu bună ştiinţă unui alt om"

"În 2019-2020, am avut asigurări la Euroins, Pentru acelaşi motiv ca alte milioane de români: cel mai mic preţ. Anul trecut ceva m-a reţinut. Şi nu ştiu ce! Vorbim de asigurarea obligatorie pentru pagube de care suferă terţii. Şi m-am dus către alte firme. M-am gândit că nu pot lua cea mai ieftină asigurare, pentru că fac rău cu bună ştiinţă unui alt om. Depinde de fiecare dintre noi să nu ne repezim la astfel de oferte, când le vedem. E valabil pentru orice domeniu economic", a concluzionat Bogdan Glăvan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel