Data publicării:

ASF, anunţ de ultimă oră despre piaţa RCA. Ce se întâmplă după falimentul City Insurance

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut noi anunţuri despre piaţa RCA, după falimentul City Insurance. 

Concentrarea excesivă înregistrată pe piaţa RCA, în ultimii ani, începe să se reducă treptat, după falimentul companiei City Insurance, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cel puţin şase din cele opt societăţi autorizate să vândă asigurări de răspundere civilă obligatorie auto au cumulat cote de piaţă considerabile în ianuarie 2022, conform analizelor effectuate de ASF.

“Compania cu cele mai mari vânzări rămâne Euroins România Asigurare Reasigurare, a cărei cotă de piaţă a crescut doar marginal, de la 35,4% pe ansamblul anului 2021, la 37,6% în luna ianuarie 2022. În acelaşi timp, cotele de piaţă ale altor firme au crescut, marcând un proces de diversificare până la un nivel care nu a mai fost atins în ultimii ani, concentrarea accentuată fiind, de altfel, una dintre marile probleme ale pieţei RCA”, au mai transmis reprezentanţii ASF.

Allianz-Ţiriac Asigurări a avut o cotă de piaţă de aproape 18,7% în ianuarie, iar Groupama Asigurări a ajuns la 14,5%, arată datele ASF. Cu o singură excepţie notabilă şi ceilalţi jucători din piaţa RCA au avut, în ianuarie, cote semnificativ peste cele obişnuite din ultimii ani.

Grawe România Asigurare s-a apropiat de 11% din vânzările de RCA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group a atins 9,7%, iar Omniasig Vienna Insurance Group 7,4%, în timp ce Generali România Asigurare Reasigurare a marcat o cotă de doar 1,27%.

8 din 10 poliţe RCA, vândute pe 12 luni

“Este de menţionat faptul că asigurătorul francez Axeria Iard, intrat pe piaţa din România cu o sucursală directă, în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE), reglementat de normele Uniunii Europene, apare cu portofolii importante, deşi a debutat în ultima lună a anului 2021. Potrivit datelor raportate de intermediari, compania a avut vânzări notabile în prima parte a acestui an”, au mai spus reprezentanţii ASF.

Primele brute subscrise pe piaţa RCA au ajuns, la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2022, la peste 810,5 milioane de lei.

Este de remarcat şi structura vânzărilor pe perioade de valabilitate. Peste 82% din poliţele RCA, vândute în ianuarie, se întind pe 12 luni. În general, dominante în portofolii erau poliţele pe 6 luni, care în prima lună a acestui an au avut o cotă de doar 5,6%. Poliţele pe o lună au reprezentat 11,3% din totalul vânzărilor.

Anul trecut a adus un record în ceea ce priveşte numărul de contracte RCA. În 2021, erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de poliţe, cifră care include şi cele peste 1,44 milioane de poliţe emise de City Insurance S.A., valide la finele anului precedent. Prin comparaţie, la finalul anului 2020 erau în vigoare 6,5 milioane de poliţe RCA, în 2019 puţin peste 6 milioane, iar la sfârşitul anului 2018, doar 5,5 milioane de poliţe, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel