ASF a sancţionat conducerea BRD Pensii Private cu amenzi de 277.100 lei şi interzicerea desfăşurării activităţii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sigla Autoritatii de Supraveghere Financiara
Sigla Autoritatii de Supraveghere Financiara
Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancţionat conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA cu amenzi în valoare totală de 277.100 lei, în urma unui control permanent efectuat la societate, potrivit unui comunicat al instituţiei remis vineri.

"În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA", se menţionează în comunicat.

Fapte contravenționale, lipsa unui managemnat prudent



Totodată, în sarcina membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii s-au reţinut fapte contravenţionale, din care rezultă că aceştia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.



"Ca urmare a aspectelor constatate în acţiunea de control şi potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri sancţionatorii: sancţionarea doamnei Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare", se precizează în comunicat.

Sancționari și retrageri de aprobări 



Totodată, Consiliul ASF a decis sancţionarea lui Laurent Simon Doubrovine şi a Ralucăi Ioana Moise, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, cu amenzi contravenţionale în cuantum de 60.800 de lei, fiecare, şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit Agerpres.


Consiliul ASF a hotărât sancţionarea lui Arnaud Charles Marie Rene Briere de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravenţională în cuantum de 55.500 de lei şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare.


 
"Având în vedere sancţiunile menţionate mai sus, ASF a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările şi completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizaţii erau în vigoare la data de 11.05.2022", se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul ASF a hotărât: retragerea aprobării acordate Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA; retragerea aprobării acordate Ralucăi Ioana Moise şi lui Arnaud Charles Marie Rene Briere de la Hosseraye, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA.

Sancțiunile nu au vizat activitatea de administrare a fondurilor de pensii private


"Sancţiunile aplicate nu au vizat activitatea desfăşurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA în legătură cu administrarea fondurile de pensii private. Interesele participanţilor şi activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate", se menţionează în comunicat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital.

ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel