Data publicării:
Labirint subteran, săpat acum aproape 2.000 de ani, descoperit în Israel. Ce plănuiau evreii
Arheologii din nordul Israelului au descoperit o imensă ascunzătoare subterană formată din tuneluri înguste și încăperi mai mari, săpate de sătenii evrei în urmă cu aproape 2.000 de ani.
Labirintul este o dovadă, au spus experții, că evreii de la nord până pe dealurile din Galileea, unde se crede că a predicat Iisus, se pregăteau pentru legiunile romane care înăbușeau revoltele mai aproape de Ierusalim, scrie Reuters.
Ei au săpat o ascunzătoare care șerpuiește la cel puțin 100 de metri sub satul lor, a declarat Yinon Shivtiel, istoric la Colegiul Academic Zefat, specializat în peșteri. Vizuinele înguste, prea strâmte pentru un legionar înarmat, se întind între spații mai mari, unde există loc pentru a sta în picioare, a aduna și a depozita bunuri prețioase. Sistemul de peșteri a fost conceput pentru a salva familii întregi.
În timpul săpăturilor, echipa a găsit un inel de bronz care s-ar potrivi pe degetul unui copil.
"Am fost uimiți"
În Țara Sfântă au avut loc două revolte nefericite împotriva romanilor în acea perioadă. Prima a culminat cu distrugerea celui de-al doilea Templu din Ierusalim în anul 70. Câteva decenii mai târziu, faimosul lider Bar Kokhba a condus o revoltă care a fost, de asemenea, înfrântă. Ascunzători similare din acea perioadă au fost găsite la poalele Ierusalimului, împreună cu dovezi ale unor sate distruse.
Dar aceasta a fost prima ascunzătoare din epoca Bar Kokhba de o asemenea anvergură care a fost descoperită mult mai la nord, într-un loc numit Huqoq. Nu existau semne de distrugere, a spus Shivtiel, sugerând că luptele nu au ajuns în zonă.
"Am fost uimiți să vedem cât de mare este acest complex", a declarat Uri Berger, de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, fluturând o mică lamă de fier care a fost găsită îngropată în ascunzătoare și care datează din jurul perioadei Bar Kokhba.
Munca lor nu s-a terminat încă, a spus el. Mai sunt încă mai multe vizuini care trebuie curățate de pământ, a spus el, și poate, mai multe artefacte care oferă o privire asupra vieții din Țara Sfântă de acum 2.000 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News