Ascensiune pe Everest. Orădeanul Csaba Varga a trebuit să se întoarcă din cauza unei avalanșe
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
"Ascensiunea pe Everest. Orădeanul Csaba Varga a trebuit să se întoarcă din cauza unei avalanșe"  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
"Ascensiunea pe Everest. Orădeanul Csaba Varga a trebuit să se întoarcă din cauza unei avalanșe" / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Din cauza unei avalanşe şi a vremii nefavorabile, alpinistul orădean Csaba Varga a trebuit să se întoarcă din drum, astfel că nu a reuşit să îşi ducă la îndeplinire planul, acela de a urca pe Muntele Everest, fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.

Din cauza unei avalanşe şi a vremii nefavorabile, alpinistul orădean Csaba Varga a trebuit să se întoarcă din drum, astfel că nu a reuşit să îşi ducă la îndeplinire planul, acela de a urca pe Muntele Everest, fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor. Echipa Kalifa Alpin a transmis duminică agenţiei ungare de presă MTI că Csaba Varga nu a fost rănit şi că se află, deja, în tabăra de bază.

Potrivit informaţiilor primite, la miezul nopţii (ora locală a Nepalului), alpinistul orădean l-a informat prin satelit pe liderul echipei, Sarhan Omar, asupra faptului că la tabăra a doua, aflată la o altitudine de 6500 de metri, a fost lovită de o avalanşă. Alpiniştii care se aflau acolo au fost surprinşi de alunecarea de zăpadă în timp ce dormeau, astfel că frica şi confuzia au fost mari, însă potrivit alpinistului maghiar din Transilvania, nimeni nu a fost rănit, chiar dacă mai multe corturi – printre care şi cortul lui – au suferit stricăciuni.

A fost blocat de ciclonul Tauktae

Csaba Varga a ajuns la tabăra de bază a Mount Everest (8849 de metri) la data de 18 aprilie. În timpul perioadei de aclimatizare de o lună, acesta a construit două tabere, la altitudinile de 6500 şi 7150 de metri. În timpul ultimei runde de aclimatizare a ajuns la altitudinea de 8000 de metri. După aceea, timp de două săptămâni, ciclonul Tauktae – care influenţează în mod semnificativ vremea de pe Muntele Everest – a făcut imposibilă atacarea vârfului. A urmat de îndată ciclonul Yaas, care a adus cu sine multe precipitaţii şi un vânt puternic.

Comunicatul aminteşte că în cele din urmă, alpinistul orădean a pornit la atacarea vârfului miercuri. Miercuri a ajuns într-un ritm bun la tabăra a doua, însă de aici nu a mai putut continua nici joi, nici vineri, din cauza vremii nefavorabile. Vineri a transmis că din cauza zăpezii acumulate abia a putut părăsi cortul, iar avalanşa care a avut loc noaptea nu a făcut decât să înrăutăţească şi mai mult situaţia, reducând drastic şansele sale.

Duminică, Csaba Varga s-a întors cu bine în tabăra de bază şi în curând va putea părăsi capitala Nepalului, Kathmandu, de unde îşi va continua drumul spre Budapesta, precizează Hirado.

Alpinistul maghiar al echipei Kalifa Alpin participă la expediţii montane din 2013, perioadă în care a reuşit să cucerească patru din cei 14 optmiari ai lumii fără a folosi butelii de oxigen. Această performanţă maghiară a fost depăşită doar de regretatul Erőss Zsolt, alpinist din Miercurea Ciuc, care a rămas un exemplu pentru Csaba Varga. El poate deveni primul etnic maghiar care ar putea escalada cel mai înalt vârf din lume, de 8 848 m înălţime, în cadrul Expediţiei Ungare Everest “Tisztán” (curat), fără oxigen suplimentar (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel