Data publicării:

„Asaltul” vulpilor în București și alte orașe. Veterinarul Ovidiu Roșu demontează mituri: Când riscăm să facem rabie / video

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ovidiu Roșu, medic veterinar cu multiple studii în privința animalelor, dar și cu merite internaționale, a fost invitatul lui Tudor-Tim Ionescu, la DC Anima, emisiunea DC News dedicată unei mai bune cunoașteri a naturii și a prietenilor patrupezi, unde au discutat despre „pericolul iminent” al vulpilor.

În contextul animalelor sălbatice din mediile urbane, cu precădere București, Ovidiu Roșu explică de ce vedem tot mai des la periferie bufnițe, pescăruși, arici și alte animale despre care mulți consideră că ar trebui să le vedem doar la zoo sau în pădure.

Vulpile, pe de altă parte, reprezintă subiectul multora, în special când vorbim de mituri și frici urbane.

„Dezvoltarea urbană fragmentează viața animalelor și oferă din ce în ce mai puțin șanse de supraviețuire anumitor specii. Unele dintre ele reușesc să se adapteze. E un cuvânt-cheie adaptarea.

Vulpile, de exemplu, se adaptează bine. Sunt studii făcute. Nu suntem singurul oraș cu vulpi, Londra este împânzită. Toate orașele mari au vulpi, e ceva normal.

Numai noi, românii, suntem speriați de acest animal care e extrem de inteligent și curios, când ne întâlnim cu el. Marea majoritate a vulpilor nu ne pot pune în pericol viața, dar din punctul de vedere al geneticii, în cazul vulpilor, au început să se schimbe față de vulpile din zona rurală sau sălbăticie.

Cât timp avem resurse, zone în care se pot ascunde, înmulți, vom avea animale sălbatice care vor încerca să supraviețuiască”, a spus Ovidiu Roșu.

Youtube video image

Care sunt cele mai mari mituri legate de animalele sălbatice în zonele urbane cu care se confruntă Ovidiu Roșu ca veterinar, și pe care le demontează

„Sunt mai degrabă frici decât mituri. Avem frici prin impresia că specii precum aricii, bursucii sau vulpile nu au ce căuta în oraș, ci ar trebui să stea în pădure. Nu este atât de mult spațiu, în special păduri, astfel încât să stea acolo.

O frică ce are o bază reală e transmiterea patologiilor, cum e rabia în cazul vulpilor, dar trebuie să luăm lucrurile mai științific.

Da, marea majoritate a carnivorelor sau mamiferelor transmit rabie, care e un virus foarte periculos, dar nu toate vulpile pe care le vedem noi, și sunt curioase despre oameni, au rabie. Avem programe naționale foarte bine puse la punct cu vaccinare rabică cu momeli; se aruncă în păduri aceste momeli.

Aceste cazuri de rabie sunt găsite prin păduri mai mult. Faptul că vedem o vulpe care trece pe un bulevard sau că se apropie de noi pe lângă un tomberon, cel mai probabil nu are această patologie.

De fiecare dată când se aude cuvântul rabie se face automat legătura cu vulpea.

„Orice vulpe vedem are rabie”. Aceasta e frica cea mai mare cu animalele sălbatice.

Ar mai fi situația în care oamenii consideră că animalele sălbatice au nevoie de hrană și se apropie de ele. Aceasta e o altă mare problemă.

Trebuie să descurajăm total hrănirea animalelor sălbatice. E una dintre legile naturii, nu trebuie să încercăm să le apropiem. Atunci se produc aceste probleme. Animalul se apropie, te zgârie sau te mușcă când pui mâna pe el și se produce o isterie și se iau decizii foarte proaste”, a precizat Ovidiu Roșu, la DC Anima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel