Așa faci cea mai bună cafea turcească la ibric. Chef Scărlătescu a spus secretul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Cafea / Foto Pexels
Cafea / Foto Pexels
Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit cum se face cea mai bună cafea la ibric.

La un moment dat, în culisele emisiunii „Chefi la cuțite”, cei trei jurați au vrut să savureze o cafea. Florin Dumitrescu a fost cel care s-a dat de gol că nu știe să facă o cafea turcească, la ibric. Cătălin Scărlătescu a decis să-i arate secretul pe care el l-a învățat de la o turcoaică.

Pentru a face cafea turcească la ibric, se pune apă la fiert și, pentru fiecare ceașcă, se adaugă câte o linguriță de zahăr. Apoi, pentru fiecare porție ce urmează să fie servită se pun două lingurițe de cafea.

Se lasă la fiert și, când a început să dea în clocot, se varsă sau se pune cu o lingură caimac în fiecare ceașcă. Apoi se toarnă cafeaua turcească din ibric și se savurează.

Citește și: Nutriționistul Bilic: Cafeaua băută cu lapte ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă

„Cafeaua și silueta. Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și tubul digestiv - mai exact musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația.

Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoza necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor. Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!

Și nu în cele din urmă cafeaua inhibă apetitul, te ajută să mai uiți un pic de senzația de foame. Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce ca și contra-efect o inhibare a centrului foamei. Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă”, a precizat Mihaela Bilic.

Câte cafele putem consuma zilnic. Răspunsul nutriționistului Mihaela Bilic

„Câte cafele putem consuma zilnic, fără niciun risc pentru sănătate? În cărțile de medicină se spune că maximum 5 cești. Eu vă confirm că fie și doar 3 cești/zi fac diferența: se deblochează slăbitul și uitați și de foame. Doar să nu-i deranjați pe cei din jur, pentru că veți avea și o putere de muncă mai mare”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel